Witam .
Działka jako tako ogarnięta wiec przyszedł czas na miejsce przed domem i tu potrzebuje waszej pomocy
1 - Co posadzić w gazonach najlepiej wieloletnie .Myślałem o wrzosach i wrzoścach i nawet kilkanaście już posadziłem ale straszą mnie że mogą wymarznąć co o tym sądzicie ?
Mógłbym zostawić trochę miejsca na rośliny jednoroczne np. w co którymś gazonie jakieś kwiatki > w sklepie ogrodniczym proponowali mi trawę ozdobną która ma formę kępek/kulek ...
Bardzo proszę was o poradę co posądzić do tych gazonów
2 - Druga sprawa to miejsce gdzie będzie biały kamyk ,tam chciałbym posadzić jakieś ładne niskie iglaki ,mogą być szczepione ...Iglaków jest tyle że już się pogubiłem i nie bardzo wiem jak to rozplanować.Myślałem też o kępach lawendy bo to suche słoneczne miejsce...
3 w miejscu pomiędzy gazonami a palisadą (która będzie) powstanie owal w którym też coś ma być tylko co pomysłów mam sporo ale wolę zapytać bardziej doświadczonych znawców roslin
Ziemia jaka u mnie występuje to kwaśny piasek więc pod każdą roślinę praktycznie wymieniam ziemię i to dokładnie czasami kilka taczek pod jeden krzew więc kwestia pH i zasobności gleby do obejścia ;)
Liczę na waszą pomoc i z góry dziękuje tym którzy znajdą chwilkę i pomogą zielonemu ogrodnikowi ;)
http://oi60.tinypic.com/ka46mx.jpg
Zamieniam zbyt duże zdjęcie na link do niego.
bab...