Prośba o identyfikację
Prośba o identyfikację
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam 

- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prośba o identyfikację
Na pewno Pilea.
Dziękuję za pomoc. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam 

- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Tak to Pilea a dokładniej Pilea involucrata 'Silver Tree'. 

Łał, nazwa śliczna jak roślinka i pasuje idealnie.
Dzięki
Możecie mi jeszcze powiedzieć, czy da sobie radę na północno zachodnim parapecie, czy raczej powinna stać w pewnym oddaleniu od południowo wschodniego?

Możecie mi jeszcze powiedzieć, czy da sobie radę na północno zachodnim parapecie, czy raczej powinna stać w pewnym oddaleniu od południowo wschodniego?

Latem nie da rady. Z metr za firaną, światło musi być przefiltrowane bo ją spali. Zimą, biorąc pod uwagę ilość słońca w naszym klimacie, powinno być okey, ale bezpośredniego, ostrego nasłonecznienia nie zniesie. Co nie zmienia faktu, że musi mieć jasno. Strona, na którą wychodzą okna to i tak indywidualna sprawa bo wszystko zależy od tego jak duże są okna, jak głęboko osadzone, co przed nimi stoi, itd...
To nowa roślina, więc i tak trzeba ją do słońca stopniowo przyzwyczajać i obserwować. Jeśli pójdzie w górę to ma za ciemno. Jeśli zrobi się blada, to ma za jasno (albo robaki). Jak liście czernieją to ma za zimno, a brązowe plamy to pleśń...
Można teraz próbować ustawić ją np. za/przed jakimś innym kwiatkiem, który ją osłoni swoimi liśćmi przed bezpośrednimi promieniami. Jest nowa, więc i tak pewnie odchoruje swoje. Na przykład łatwo można ją zalać, a paradoksalnie ubóstwia wilgoć. Jak będziesz ją kiedyś przesadzać to nie żałuj grysu, wermikulitu, piasku, dobrego drenażu... Ja swoje zabiłam wodą
Po przesadzeniu pouszczykuj ją - i jeśli chcesz - zrób z tego sadzonki. Ukorzenić można we wodzie z węglem drzewnym.
To nowa roślina, więc i tak trzeba ją do słońca stopniowo przyzwyczajać i obserwować. Jeśli pójdzie w górę to ma za ciemno. Jeśli zrobi się blada, to ma za jasno (albo robaki). Jak liście czernieją to ma za zimno, a brązowe plamy to pleśń...
Można teraz próbować ustawić ją np. za/przed jakimś innym kwiatkiem, który ją osłoni swoimi liśćmi przed bezpośrednimi promieniami. Jest nowa, więc i tak pewnie odchoruje swoje. Na przykład łatwo można ją zalać, a paradoksalnie ubóstwia wilgoć. Jak będziesz ją kiedyś przesadzać to nie żałuj grysu, wermikulitu, piasku, dobrego drenażu... Ja swoje zabiłam wodą

Po przesadzeniu pouszczykuj ją - i jeśli chcesz - zrób z tego sadzonki. Ukorzenić można we wodzie z węglem drzewnym.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Najlepsze warunki znajdą przy oknie południowym zastawionym firanką i odsunięte od okna naokoło metr.Na początku obserwuj roślinę. Jeśli liście tracą kolor najprawdopodobniej jest nadmiar światła, jeśli natomiast staja się wyraźnie drobniejsze i wyciągnięte to sygnał, że jest za ciemno.