Moim zdaniem goździk szara pleśn magnolia chloroza a floks mączniak
-- mniej niż minutę temu --
Moim zdaniem goździk szara pleśn magnolia chloroza a floks mączniak niestety gozdzika już chyba nie uratujesz magnolie nawóz do kwasolubnych a floksa jakiś oprysk
Swoją przygodę z kwiatami w ogrodzie rozpoczęłam niedawno i szczerzę mówiąc jestem laikiem w tym temacie- jaki preparat mógłbyś mi poradzić na goździka i floksa,dwa różne ?jeden uniwersalny?Myślisz że sam nawóz do roślin kwasolubnych wyciągnie magnolię z tego choróbska?
Żadnej chemii nie trzeba.Goździk rośnie w zbyt ciężkiej i zlewnej glebie.Przesadzić do bardziej piaszczystej o w miejsce bardziej zdrenowane, na jakiś murek, w pełne słońce.Teraz najlepsza pora.
Magnolia wygląda dobrze, trochę chlorotycznych plamek też jest skutkiem gliniastej gleby, bo z reguły są bardziej wapienne i to utrudnia pobór żelaza.Magnolie nie muszą mieć kwaśnej gleby, ale musi być przepuszczalna i dobrze jak trochę kwaśna.Z tym raczej nic nie zrobisz, albo wóz albo przewóz, jak masz taką a nie inną glebę, nie wygląda źle i może będzie rosła.
Mączniaka nie ma sensu już teraz zwalczać, jeszcze chwilę i obetniesz pędy.Zapobiec opryskiem w przyszłym sezonie, albo przesadzić roślinę w inne miejsce, może bardziej jeżeli w tym atakowana jest co roku.Czasem to pomaga.