Choroby magnolii, goździka brodatego oraz floksa

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Lenna81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroby magnolii, goździka brodatego oraz floksa

Post »

Witam .Proszę o pomoc w rozpoznaniu chorób oraz sposób jak uratować rośliny
Obrazek goździk brodaty
Obrazek magnolia
Obrazek floksy
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choroby magnolii, goździka brodatego oraz floksa

Post »

Moim zdaniem goździk szara pleśn magnolia chloroza a floks mączniak :D

-- mniej niż minutę temu --

Moim zdaniem goździk szara pleśn magnolia chloroza a floks mączniak :D niestety gozdzika już chyba nie uratujesz magnolie nawóz do kwasolubnych a floksa jakiś oprysk
Lenna81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2014, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoją przygodę z kwiatami w ogrodzie rozpoczęłam niedawno i szczerzę mówiąc jestem laikiem w tym temacie- jaki preparat mógłbyś mi poradzić na goździka i floksa,dwa różne ?jeden uniwersalny?Myślisz że sam nawóz do roślin kwasolubnych wyciągnie magnolię z tego choróbska?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Żadnej chemii nie trzeba.Goździk rośnie w zbyt ciężkiej i zlewnej glebie.Przesadzić do bardziej piaszczystej o w miejsce bardziej zdrenowane, na jakiś murek, w pełne słońce.Teraz najlepsza pora.
Magnolia wygląda dobrze, trochę chlorotycznych plamek też jest skutkiem gliniastej gleby, bo z reguły są bardziej wapienne i to utrudnia pobór żelaza.Magnolie nie muszą mieć kwaśnej gleby, ale musi być przepuszczalna i dobrze jak trochę kwaśna.Z tym raczej nic nie zrobisz, albo wóz albo przewóz, jak masz taką a nie inną glebę, nie wygląda źle i może będzie rosła.
Mączniaka nie ma sensu już teraz zwalczać, jeszcze chwilę i obetniesz pędy.Zapobiec opryskiem w przyszłym sezonie, albo przesadzić roślinę w inne miejsce, może bardziej jeżeli w tym atakowana jest co roku.Czasem to pomaga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”