Też jestem fanem wszelkiego rodzaju nietypowych, owocowych roślin

Jeżeli chcesz mieć owoce wczesnym latem, to może zastanów się nad wczesnymi odmianami brzoskwiń/moreli/nektaryn ? Fakt, że są to rośliny dość trudne w uprawie i podatne na choróbska- kędzierzawość, parch brzoskwini, dziurkowatość liści. Niestety bez pryskania chemią się nie obejdzie
Z egzotyki: sam niedawno posadziłem np. hurmę lotusową, czyli roślinę spokrewnioną ze sprzedawanymi w naszych sklepach diospyros kaki. Podobno owoce po przemrożeniu są jadalne i nawet smaczne, ale nawet jeżeli nie, to liście mają dość niespotykany wygląd i same w sobie stanowią jakąś dekorację.
Ciekawe są też: różowa borówka "Pink Lemonade", czarna malina "Bristol", żółta poziomka "White Wonder" (w przyszłym roku będę wysiewał), truskawka ananasowa (bardzo smaczna !), wszystkie odmiany aktinidii (polecam smaczną "Geneva" i wielkoowocową "Jumbo"), akebia pięciolistkowa (żywotna i bardzo oryginalna).
Posadziłem oprócz tego kilka melonów, w przyszłym roku na pewno będzie więcej, wysieję też kiwano (taki kolczasty, słodki ogórek).