czy ca. 20 cm wypełnienia ziemią wystarczy dla dowolnych krzewów o docelowej wysokości rzedu 1,5 -2 m? Miejsce nasłonecznione przez kilka godzin, przez pozstałą cześć dnia w cieniu dębu. Strona południowa.
Niżej w rabacie mamy elementy podbudowy (kliniec, piasek).
Sugestie dot. roślin w tym miesjcu mile widziane.
20 cm wystarczyłoby może dla jakichś roślin jednorocznych (astry, maciejka, bratki) lub roślin skalnych - o ile będzie się często podlewało w czasie upałów. Natomiast jeśli to wgłębienie nie ma odpływu, to raczej nic się tam nie utrzyma: będzie albo za sucho, albo stojąca woda.
Piasek przepuszcza, ale jest za płytko i woda może faktycznie zalegać po sporych opadach deszczu.
Twój pomysł wydaje mi się taki zapchaj dziura na siłę udowodnienie sobie niewiadomo czego, robić byle jak i na siłę to nie robić wcale takie moje zdanie.
Albo jednoroczne, albo jakieś niewymagające byliny (może funkia da radę? albo lawenda byłaby ciekawa, ale nie wiem czy ię w tym ładnie rozrośnie) albo karłowate krzewy - tawuła "Little Princess", jakaś karłowata krzewuszka itd. I tak będzie problem, bo zimą z powodu małej ilości gleby będzie to wysuszane mrozem, obawiam się, a to z kolei powoduje szybką śmierć krzewów, zwłaszcza iglastych.
Rozumiem, że chodziło o zasłonięcie tej skrzynki w ogrodzeniu, ale krzewy 1,5 - 2 m nie dadzą tam rady, bo im wyższa roślina tym większy powinien być system korzeniowy, ograniczenie systemu korzeniowego wpływa na brak rozrostu rośliny.