Doniczkowe z Ikei
Doniczkowe z Ikei
Dzień dobry. Planuję wizytę w Ikei i zamierzam kupić tam jakieś roślinki. Proszę o pomoc w rozpoznaniu roślinek ze strony internetowej Ikei podpisanych HIMALAYAMIX ( Ozdoby- Rośliny i doniczki ). Do rozpoznania jest 13 sztuk. Widzę tam między innymi Chlorophytum i Pleiospilos, ale niestety reszty nie znam. Chciałabym poznać ich wymagania w uprawie, aby dobrze wybrać coś na swój parapet.
Re: Doniczkowe z Ikei
masz tam zielistkę, smużynę tzw kamienie żywe
No właśnie, te roślinki sama rozpoznałam, bo sama je posiadam. No, może posiadałam, bo niestety z Pleiospilos nie poradziłam sobie. A reszta kwiatuszków ? Nikt mi nie pomoże ? Może to jakieś trzykrotki ? Dzięki za chęci.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym droższym zestawie, tyłu po prawej widzę senecio himalaya, w tym tańszym pośrodku to pewnie jakiś rhipsalis, ale reszty roślinek, niestety nie jestem w stanie zidentyfikować. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
W droższym zestawie drugi od lewej z tyłu to nie jakiś Aichryson, albo Aeonium?
Oj, to chyba też nie te kwiatuszki. Po ciężkich bojach szukania w internecie część niezidentyfikowanych to chyba Senecio serpens, Rhipsalis cassutha i Pilea depressa. Jeszcze coś tam zostało do odgadnięcia, może z czasem mi się uda. Pomyślałam, że może komuś jeszcze przydadzą się te informacje. Z całą pewnością ktoś tu z forum kupował kwiaty w Ikei. Jak sprawują się Państwu w domu ?
Przepraszam, ale nie umiem edytować wątku. Pomyliłam Senecio. Powinno być Senecio Himalaya i zapomniałam o cudownym Sedum makinoi. Jeszcze raz przepraszam. I proszę jeszcze raz o Państwa opinie na temat roślinek z tego sklepu. Przede wszystkim jak chyba każdy najbardziej boję się szkodników.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Kasiu, w tym droższym zestawie to na pewno nie jest Senecio serpens, serpens jest niebieski, a na zdjęciu na stronie Ikei, jest zielony, pomijam już zupełnie inny kształt liści, czyli na pewno będzie to himalaya. Ciężko pomylić obie te odmiany ze sobą, tak się też składa, że obie je mam. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbercie, rozumiem, że Twoje ikeiowskie roślinki sprawują się dobrze i nie było niemiłych niespodzianek z ich strony. Chyba zaryzykuję i coś tam sobie kupię.