zasychanie pąków lilii

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
joanna51
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2009, o 19:53

zasychanie pąków lilii

Post »

Witam wszystkich
mam problem z liliami, zasychają pąki na liliach. Podobnie się również dzieje z liliowcami. Jeśli uda mi się wstawić zdjęcie to będzie łatwiej "wytłumaczyć" Obrazek Obrazek
byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi odpowiedział.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zasychanie pąków lilii

Post »

Mam taki sam problem na liliowcach, może to być mszyca lub poskrzypka liliowa ;:185
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
joanna51
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A jak tego się pozbyć, co z tym zrobić?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest szara pleśń. Zauważ, ze na liściach są brązowe plamy. Grzyb atakuje kwiaty, które stają zdeformowane i w brązowych plamkach. Pzy wilgotnej, deszczowej pogodzie choroba nasila się.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
joanna51
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki za podpowiedź,spróbuję coś z tym zrobić bo szkoda mi kwiatów. Na razie popryskałam Topsinem ale dzisiaj popadało więc nie wiem czy to coś dało. Może uda mi się trafić na kilka dni słonecznych a przynajmniej bezdeszczowych i jeszcze raz popryskam.Pąków już nie uratuję ale może na drugi rok coś z nich będzie. A może lepiej je wykopać teraz i w październiku posadzić w innym miejscu?
Mam jeszcze jedno pytanie?Co się dzieje z tą lilią Obrazek płatki to tak w miarę normalne natomiast środek "zmierzwiony".
A może ktoś wie co to za stwór, siedział na bzie Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Owad to kozioróg, a bardziej z rodziny kózkowatych czyli wonnica piżmówka. Żeruje na wierzbach, topolach. Piękny chrząszcz. :) ja bym mu darował życie. A co do lilii. Jeśli deformacja to może wirus. Czy przypadkiem nie masz tulipanów i wśród nich były takie pstrokate, z paskami inne niz pozostałe?
Tak czy owak proponuje wszystkie lilie wysadzić na jesieni, dobrze przejrzeć, czy nie ma jakiś wycieków na cebulach, czy cebule nie mają jakiś smug, plam.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
wasyl_13
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joanna51
Pylniki i płatki uszkodzone przez larwy ostępki lilianki. Na pierwszym zdjęciu z z pierwszego postu również widać uszkodzenia spowodowane przez larwy ostępki. Uszkodzone pąki na ogół są atakowane przez grzyby, zasychają, czernieją u podstawy i opadają. Należy zbierać zasychające pąki i palić.
Pozdrawiam Mariusz
joanna51
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dzięki Damek1718 i Wasyl_13
Chrząszczowi daruję życie zresztą nie miałam innego wyjścia i tak zaraz umknął ale obawiam się czy nie zeżre mi wierzby białej.Mam nadzieję, że ograniczą go sikorki mieszkające u mnie obok gazowego kominka :D .
A co do lilii to czy mogę je teraz wykopać i na jesieni posadzić?
Pozdrawiam serdecznie.
Jakoś w tym roku mam dużo problemów z roślinnością w ogrodzie, czy te dość obfite deszcze to sprawiają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”