Goździki problemy w uprawie,choroby,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś zaatakowało mi gożdziki
Obrazek

Dalie wyglądają inaczej.
Proszę pomóżcie.

Obrazek
malynak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2012, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chore dalie i gożdziki

Post »

Witam
Moje dalie wyglądają podobnie. Nie mam pojęcia co się dzieje. Wydaje mi się, że to samo dzieje się z jaśminem i winogronem. W poniedziałek idę do sklepu z fachową obsługą, wezmę liście. Może coś doradzą. Dam znak.
malynak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2012, o 12:23

Post »

Byłam dziś u "fachowca" z liśćmi mojej dalii. Zauważył szarą pleśń i alterniariozę. Kazał spryskać amistarem.
Zobaczymy co z tego będzie.
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Dziękuję bardzo za zainteresowanie.Ponieważ do tej pory nikt nie odpisał,wzięłam opryskiwacz i wlałam to co miałam w domu TOPSIN.Minęło już trochę czasu,i szczerze to jakoś kiepsko to wygląda.Rośliny dodatkowo osłabiły upały i ogólnie są ochlapnięte mimo podlewania.Najbardziej ucierpiały pąki.Teraz kiedy rozkwitają ,rozwija się pół pąka,a drugie pół za kilka dni...jakby były przypalone...I kwitną mizernie.Może powinnam powtórzyć oprysk?Ale czy to nie zaszkodzi kwiatom? niechcę ich zepsuć.
Zauważyłam że na to coś choruje większość roślin w moim otoczeniu.Młode sadzonki wierzby zniszczyło mi zupełnie.Winogron też kiepsko wygląda.Niestety na razie nie moge wybrać się do fachowca.Jestem uziemiona w domu ;:223
karinos
50p
50p
Od: 2 lis 2005, o 14:46

Post »

Czy ma ktoś może doświadczenie w temacie juk i goździków? Chyba coś się z moimi dzieje nie tak :( albo znów moje przewrażliwienie. A może to znów - tak jak w przypadku iglaków - wina agrowłókniny? Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

1. Goździk kropkowany
Usycha nie wiem czemu. Posadzony w ubiegłym roku. Po zimie na 7 sztuk przeżyły 4. Teraz z tymi też jest chyba coś nie tak.

Obrazek Obrazek

2. Goździk pierzasty
Usycha. Nie rozrasta się. Jak wyżej - posadzone w ubiegłym roku - z 6 sztuk zostały 3 i wysychają kawałek po kawałku.

Obrazek Obrazek

3. Goździk - chyba siny
Usycha. Posadzony w tym roku. Z 3 sztuk jedna wygląda jak na załączonym zdjęciu.

Obrazek Obrazek

4. Juka
Żółkną jej liście. Posadzona w ubiegłym roku. Juki obok zielone i zdrowe. Ta w przeciwieństwie do innych i ku mojemu zdziwieniu kwitnie, no ale z tymi liśćmi chyba jest coś nie tak.

Obrazek Obrazek
karinos
50p
50p

Re: Goździki i Juka

Post »

Podbiję temat, bo zapada w niepamięć, a moje goździki i juka marnieją :( może ktoś wie o co chodzi... doszły do tego bukszpany, które mają brązowo-czerwone liście i usychają..m
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Goździk i juka mają tylko jedną wspólną cechę: wymagają podłoża alkalicznego.Goździk natomiast lubi częste, choć umiarkowane podlewanie, juka to roślina półpustynna i na nadmiar wody reaguje żółknięciem, co b. łatwo można uzyskać stosując różne ściółki. Goździk często bywa kupowany z chorobami i zasychanie jest tego dowodem. Dość częstym zjawiskiem bywa fytoftoroza powodująca usychanie. Te rośliny nie lubią torfu w podłożu. Przeanalizuj to i reaguj.

Pozdrawiam, Francik
Francik
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem włóknina.Rośliny skalne nie lubią takich 'okładzin', szczególnie na mniej przepuszczalnych glebach.Juce nie wiem co dolega, ale odsuń te kamienie i obejrzyj czy tam też przypadkiem nie jest zbyt mokro.
karinos
50p
50p

Post »

kurczę, ta włóknina miała pomóc, a teraz okazuje się, że większość roślin tego nie lubi :( Jukę sprawdziłam - nie ma za mokro, dwie juki obok (nie kwitną) wyglądają ok, zielone i zdrowe. Co do goździków to chyba chore, albo to, że są w półcieniu posadzone, bo mokro też nie mają jakoś szczególnie. Dziękuję za wszystkie informacje.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Karinos, juka w naturze nie jest niczym ściółkowana, rośnie w glebie przewiewnej o dość głębokim poziomie wody. Piszesz,że za mokro nie jest, ale to stwierdzasz jedynie Ty - roślina mówi co innego. Jeśli chcesz mieć te rośliny zdrowe obserwuj je i stosuj się do ich wymagań - nie swoich.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Piotr15
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2020, o 11:13

Plamy na liściach goździków.

Post »

Witam,

niedawno na liściach moich goździków pojawiły się liczne żółto-brązowe plamy. Czy to może być od słońca, ponieważ są one posadzone w miejscu nasłonecznionym.

Pozdrawiam
Piotr123456789
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”