Dzialka z barszczem- Pomocy !!! Czy ktos mial ten chwast ??
Dzialka z barszczem- Pomocy !!! Czy ktos mial ten chwast ??
Pomocy kochani , poradzcie mi co mam zrobic:(
W koncu , po dluzszym czasie szukania wymarzonej dzialki , znalazlam.
Ma wszystko czego potrzbuje .... oprocz tej cholernej rosliny barszczu . Cale zycie mieszkam w miescie , wiec nigdy nie mialam stycznosci z nim . dzialka jest 20 arowa na wiekszej polowie jest ten chwast. Budowe domu planujemy za 5 lat . Czy da sie to wyplewic przez ten czas? Chyba za bardzo panikuje, bo dowiedzialam sie ze jest roslina trudna do zwalczenia a w dodatku jest szkodliwa. Nie wiem czy dobrze zrobie kupujac ta dzialke..... bo jak wspomnialam wszystkie warunki po za tym spelnia.
Dziekuje za odpowiedz, Joanna
W koncu , po dluzszym czasie szukania wymarzonej dzialki , znalazlam.
Ma wszystko czego potrzbuje .... oprocz tej cholernej rosliny barszczu . Cale zycie mieszkam w miescie , wiec nigdy nie mialam stycznosci z nim . dzialka jest 20 arowa na wiekszej polowie jest ten chwast. Budowe domu planujemy za 5 lat . Czy da sie to wyplewic przez ten czas? Chyba za bardzo panikuje, bo dowiedzialam sie ze jest roslina trudna do zwalczenia a w dodatku jest szkodliwa. Nie wiem czy dobrze zrobie kupujac ta dzialke..... bo jak wspomnialam wszystkie warunki po za tym spelnia.
Dziekuje za odpowiedz, Joanna
Re: Dzialka z barszczem- Pomocy !!! Czy ktos mial ten chwast ??
Dasz radę. Roundap działa cuda. Tylko ostrożnie podczas ścinania. A jak masz możliwość, powalcz z barszczem tez poza granicą działki. Zwróć się do gminy, może ci pomogą w ramach ochrony środowiska- powołaj się że to roślina bardzo niebezpieczna i konieczne jest wytępienie.
Dzięki za pocieszenie
Mama jutro ma podpisywac wstepna umowe o kupnie dzialki. A ja sie boje ze zrobie sobie klopot i nie dam sobie z tym rady.
Tylko nasza dzialka ma ten chwast , z lewej i prawej strony nie ma barszczu, spotkalam sasiadke i wlasnie sie zalila ze wlasciciel zapuscil dzialke i ona sie boi ze wlasnie przejdzie na jej dzialke.
Czy mozna popsikac tym roundapem po skoszeniu dzialki? czy odczekac az troche odrosnie?
Dziekuje slicznie

Tylko nasza dzialka ma ten chwast , z lewej i prawej strony nie ma barszczu, spotkalam sasiadke i wlasnie sie zalila ze wlasciciel zapuscil dzialke i ona sie boi ze wlasnie przejdzie na jej dzialke.
Czy mozna popsikac tym roundapem po skoszeniu dzialki? czy odczekac az troche odrosnie?
Dziekuje slicznie
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Musisz wszystko skosić i po 2-4 dniach jak lekko podrośnie opryskać go herbicydami.Może to być Taifun albo Raundap które niszczą wszystko albo opryski do zwalczania chwastów na trawnikach(Np:Substral Mniszek albo Starane).Te drugie zniszczą wszystkie rośliny poza trawą.
Ale Barszcz to roślina jednoroczne(Ponoć w bardzo dobrych warunkach 2 letnia) więc samo regularne koszenie powinno go zabić,musi ono być tak częste żeby nie zdążył zawiązać nasion.
Ale Barszcz to roślina jednoroczne(Ponoć w bardzo dobrych warunkach 2 letnia) więc samo regularne koszenie powinno go zabić,musi ono być tak częste żeby nie zdążył zawiązać nasion.
Jej widze ze nie jest to az tak straszne jak go maluja .... znalazlam taki product o nazwie
Roundup Pro Biactive 360 Glyphosate 5 Litre Herbicide Concentrate starcza na 10 arow, moze pomoze
Tak zrobie ... skosze i za pare dni popsikam tym roundupem. i będę powtarzac do skutku. Moj brat sie smieje ze panikuje conajmniej tak jakbym miala granaty zakopane pod ziemia
Jutro decyzja o zakupie dzialki zapadnie.... Zadzwonie do fundacji ktora jest niedaleko mnie, ktora zajmuje sie niszczeniem tego wariata.
Roundup Pro Biactive 360 Glyphosate 5 Litre Herbicide Concentrate starcza na 10 arow, moze pomoze
Tak zrobie ... skosze i za pare dni popsikam tym roundupem. i będę powtarzac do skutku. Moj brat sie smieje ze panikuje conajmniej tak jakbym miala granaty zakopane pod ziemia

Jutro decyzja o zakupie dzialki zapadnie.... Zadzwonie do fundacji ktora jest niedaleko mnie, ktora zajmuje sie niszczeniem tego wariata.
Barszcz ma silne kłącza. Gdy do skosisz, to nie ma sensu pryskać, no chyba że użyjesz pędzelka i nierocieńczonego herbicydu.
No i ostrożnie z koszeniem. Podczas koszenia, szczególnie kosą spalinową, będą pryskać soki tej rośliny. Są strasznie reakcyjne na skórze, szczególnie spoconej i oświetlonej promieniami słonecznymi. Zdecydowałbym się jednak na ręczne wycinanie pojedynczych sztuk. Ubierz się dobrze, od stóp do głów i dobra osłona twarzy i szyi.
Ale ogólnie barszcz jest do wytępienia.
No i ostrożnie z koszeniem. Podczas koszenia, szczególnie kosą spalinową, będą pryskać soki tej rośliny. Są strasznie reakcyjne na skórze, szczególnie spoconej i oświetlonej promieniami słonecznymi. Zdecydowałbym się jednak na ręczne wycinanie pojedynczych sztuk. Ubierz się dobrze, od stóp do głów i dobra osłona twarzy i szyi.
Ale ogólnie barszcz jest do wytępienia.
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ano tak, niestety.
Poczytaj o nim u nas tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... snowskiego
i jeszcze np. tu:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/u ... 41798.html

Poczytaj o nim u nas tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... snowskiego
i jeszcze np. tu:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/u ... 41798.html
O a ja mam pytanie ktoś zidentyfikuje tą wysoko na żółto kwitnącą wiechowatą roślinę ? Rośnie u mnie od lat i traktuję ją jako ozdobną. Chwast ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
To nawłoć, niektórzy nawet sprzedają sadzonki
Nie wiem kto to kupuje, ale skoro ktoś sprzedaje, to widocznie ma zbyt,

Nie wiem kto to kupuje, ale skoro ktoś sprzedaje, to widocznie ma zbyt,
Pozdrawiam, Agata.
Osobiście lubię
rośnie obok płotu, nie rozsiewa się, ładnie wygląda i pachnie.

Zamiast mercedesa kupa zielska
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z nawłocią trzeba ostrożnie - niesamowicie rozrasta się z kłączy i rozsiewa się. Nie mogę tego wyplenić od lat.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
No niezłe haszcze,przy takich zaroślach może lepiej założyć cały trawnik/łąkę od nowa?
Skosić,opryskać herbicydami,głęboko zaorać,uprawić i wiosną posiać trawę.
Skosić,opryskać herbicydami,głęboko zaorać,uprawić i wiosną posiać trawę.