Pytania dotyczące Roundapu.
Pytania dotyczące Roundapu.
Witam.
Do usunięcia chwastów a później założenie trawnika na mojej działce chciałbym użyć Roundapu.
Mam w związku z tym pytania:
1. Czytałem w internecie, że oprysk Roundapem należy przeprowadzić na 3 godziny przed planowanym opadem deszczowym. Czy nie można przeprowadzić oprysku a później zrosić tego kawałka ziemi wodą ? Mamy teraz bardzo ładną i ciepłą aurę. Nie zanosi się na deszcze, a poza tym trudno czekać aż trafi się na deszcz.
2. Pomiędzy chwastami znajdują się małe drzewka owocowe. Czy oprysk nie zaszkodzi drzewkom (wiem, że opryskuje się tylko zielone części chwastów, ale jednak środek dostanie się do ziemi przez system korzeniowy chwastów) ?
Byłbym wdzięczny za pomoc i radę.
Pozdrawiam
Sławek
Do usunięcia chwastów a później założenie trawnika na mojej działce chciałbym użyć Roundapu.
Mam w związku z tym pytania:
1. Czytałem w internecie, że oprysk Roundapem należy przeprowadzić na 3 godziny przed planowanym opadem deszczowym. Czy nie można przeprowadzić oprysku a później zrosić tego kawałka ziemi wodą ? Mamy teraz bardzo ładną i ciepłą aurę. Nie zanosi się na deszcze, a poza tym trudno czekać aż trafi się na deszcz.
2. Pomiędzy chwastami znajdują się małe drzewka owocowe. Czy oprysk nie zaszkodzi drzewkom (wiem, że opryskuje się tylko zielone części chwastów, ale jednak środek dostanie się do ziemi przez system korzeniowy chwastów) ?
Byłbym wdzięczny za pomoc i radę.
Pozdrawiam
Sławek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pytania dotyczące Roundapu.
Dobrze jeśli w ogóle nie będzie padać, a jedynie pogoda pochmurna mglista, ale to optymalne warunki na dobre działanie. Bo deszcz zaraz po oprysku zmyje środek, a chodzi aby wniknął w zielone części rośliny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Brak deszczu nie przeszkadza, w instrukcji chodziło jedynie o to by środek zdążył wniknąć przed zmyciem przez deszcz. Jeśli chodzi o małe drzewka jeśli mają jeszcze cienką korę to może roundap wniknąć i uszkodzić drzewka, jeśli mocna i nie uszkodzona (to bardzo ważne) można pryskać - roundap kumuluje się w korzeniach i później już w glebie tak nie wędruje, ale dłuższy czas się rozkłada.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawet nie dłuższy, tylko instrukcja mówi, że 'traci fitotoksyczność w kontakcie z glebą', a więc przez korzenie roślinie żadnej nie zaszkodzi.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!