Miedzian a napięcie powierzchniowe

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vehicula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2012, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Miedzian a napięcie powierzchniowe

Post »

Dziś użyłem Miedzianu firmy Sumin. Martwi mnie to, że zawiesina bardzo łatwo spływa z liści i nie pokrywa dokładnie ich powierzchni. Działanie takiego preparatu kontaktowego, jest za pewne mniej skuteczne. Czy macie doświadczenia z innymi firmami produkujacymi Miedzian, które dokładnie pokrywałyby rośliny? (chodzi o pomidory).
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Miedzian a napięcie powierzchniowe

Post »

Nie, to kwestia techniki oprysku. Po prostu mniej lej. Ustaw opryskiwacz na drobne krople(mgiełka) i tak krótko pryskaj żeby preparat nie zaczął ściekać.
Jak już w temacie chcesz coś wymodzić, to możesz dolać adiuwantu np. Superam zwiększającego przyczepność preparatu- ale ma to sens w wypadku cebuli czy kapusty, ale nie koniecznie pomidorów.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
vehicula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2012, o 13:43

Post »

Myślę, ze to nie do końca technika oprysku. Niby miedzian, miedzianowi powinien byc równy, ale jest myk. Sprawdziłem karty charakterystyki i są rożne formulacje Miedzianu jeśli chodzi o substancje pomocnicze. Jeden z produktów zawiera kaolin, natomiast są i takie które mają ZPC -związki powierzchniowo czynne, obniżające napięcie powierzchniowe cieczy. Jest to ważne, bo liście roslin są hydrofobowe. Producentem Miedzianu jest organika azot, a produkt jest sprzedawany pod różnymi markami. Nie wiem jakie zadanie spełnia kaolin w tym produkcie ale może chodzi o wytworzenie zawiesiny. Jednak brak ZPC jest chyba dużym minusem.
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie tyle dużym minusem, co charakterystyką danego produktu. Pewnie producent przewidział osobny dodatek adiuwanta. Możesz więc dodać adiuwanta, lub poradzić sobie w ten sposób, że dodajesz kilka kropel płynu do mycia naczyń ;-)
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”