Opiszę sytuację. Na wysepce w grupie rosną cztery rododendrony (nie wiem jakie gatunki) Jeden najstarszy choruje - myślę, ze brak mu azotu, drugi, miniatura również niedomaga - myślę, że jakiś grzyb, trzecia miniatura ma się nieźle, czwarty - kupiony w tym sezonie jeszcze wygląda normalnie.
Ze względu na choroby oraz (myślę) zbyt głębokie posadzenie roślin (teraz się dokształcam i wiem, że gdy dosypałam jeszcze torfu i kory, popełniłam błąd jeszcze bardziej je zagłębiając w ziemi). Kolejna przyczyna, dla której chciałabym je wysadzić to podagrycznik, który chcę zlikwidować w tamtym miejscu...
Pytanie - czy mogę je powkładać w donice i ustawić osobno ? (chcę to zrobić w połowie czerwca, ponieważ wcześniej nie zdążę i znów zasadzić około połowy lipca)
Czy taki "manewr" jest dozwolony?
Jednocześnie chciałam też się zająć ich niedomaganiami i do końca zdiagnozować, ale tu potrzebne są zdjęcia. Obejrzałam mnóstwo zdjęć na forum i sporo poczytałam - nadal jednak mam wątpliwości. Planuję porobić swoje zdjęcia, przedstawić wstępną diagnozę i propozycję leczenia, i prosić Was o ewentualne potwierdzenie moich wniosków...
Czy mogę?
Do miłego