1) Jukka karolińska (wyciąłem te liście)

2) Bergenia

3) Rododendron (wyciąłem te liście i spryskałem roślinę Miedzianem)

Z góry dziękuję za pomoc!
Tyle tyko,że nicienie sa bardzo drogie dla amatorów takich jak my sprawa powiedziałabym nieopłacalna.trzmiel pisze:... zwalczanie opuchlaka chemia jest praktycznie bardzo trudne. Do stosowania pozostaje cieżka
chemia: Dursban, Pyrinex, Basamid granulat, to na pedraki, i masę preparatów od Karate poczynając na owady dorosłe. Pytanie kiedy to zrobić? Dorosłe latają krótko potem składaja jaja w okolicy szyjki korzeniowej i mamy nastepne pokolenie. Najłatwiej radzi sobie biologia /można ja podawać z nawadnianiem!/ ale wymaga to działań przez kilka sezony!.Dobre są też pułapki feromonowe do odławiania szkodnika.
Osobiście polecam nicienia stosuje go od kilku sezonów i nie wiem jak wyglada opuchlak.
Amistar i miedzian to zupełnie inne zastosowanie. Miedzian przeciw chorobom wirusowym a amistar grzybowym. Natomiast na opuchlaki najlepsze są nicienie....ale drogie. Z chemii to np. oprysk Decisem lub zastosowanie srodków wymienionych tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =opuchlakiPriam pisze:Ślimaków jeszcze nigdy tam nie widziałem - na całe szczęście! a jeżeli to opuchlaki to jaki preparat zastosować?? Wiem, że w moim najbliższym sklepie jest Amistar i Miedzian- czy któryś z nich jest odpowiedni??