pH gleby wynosi 9. Co stosować?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: pH gleby wynosi 9. Co stosować?
Mocznik, saletra amonowa, salmag itp nawozy zawierające więcej azotu.
Tydzień po roundupie to możesz spać, a nie działać okres 3 tyg wynosi po jakim możesz wejść działać. Ten środek też zakwasi glebę.
Tydzień po roundupie to możesz spać, a nie działać okres 3 tyg wynosi po jakim możesz wejść działać. Ten środek też zakwasi glebę.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwszy raz czytam takie bzdurygemciu83 pisze: Tydzień po roundupie to możesz spać, a nie działać okres 3 tyg wynosi po jakim możesz wejść działać. Ten środek też zakwasi glebę.

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Markam o ile dobrze zrozumiałem to przejechałeś glebę glebogryzarką, wybrałeś darń, po czym wyrównałeś ją. Po jaką cholerę chcesz na to stosować roundap? Ten środek dostaje się poprzez liście do rośliny którą chcesz zniszczyć. Opryskanie gleby w której w tej chwili nic nie rośnie całkowicie mija się z celem.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale na co ten roundap? przecież on wnika przez zielone i niszczy korzeń i nie zniszczy nasion które za chwile znów wykiełkują. Glebogryzarka zrobi to samo i bez chemii.
To pH jest bardzo wysokie, jak było badane? Najlepiej stacja chemiczno rolnicza za pare złotych i jak faktycznie takie to zakwaszać kwaśnym torfem, siarczany itp.
To pH jest bardzo wysokie, jak było badane? Najlepiej stacja chemiczno rolnicza za pare złotych i jak faktycznie takie to zakwaszać kwaśnym torfem, siarczany itp.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dokładnie jak mówi Space. Unikaj chemii, to dziadostwo się później w ziemi rozkłada. Załatw to ręcznie, glebogryzarką. Na co Ci chemiczny trawnik/ ogródek? Wiadomo łatwo prysnąć ale to szybko z ziemi nie pójdzie.
- krismiszcz
- 500p
Dziwi mnie jedna rzecz, każdy pisze o glebogryzarce - ale nikt nie wspomina wieloletnich chwastach , glebogryzarka tylko je rozmnoży po całej działce
Perz właściwy i oset uwielbiają glebogryzarki
Aby zwalczyć chwasty są dwie opcje mechaniczna czyli głęboka orka oraz druga opcja chemiczna - jakiś glifosat roundup oraz pochodne.
Ale zdradzę mój od wielu lat wypróbowany sposób, jesienią roundup + siarczan amonu - poczekać 2-3 tygodnie, głęboka orka jesienna. Następnie wiosną zaczyna się zielenić działka to mechanicznie agregat lub brona, czekam znów na pogodę i zielenienie - zależnie od ilości chwastów jeśli mało to mechanicznie brona/agregat a jak sporo zostało to roundup i pole czyste na lata ;-)

Aby zwalczyć chwasty są dwie opcje mechaniczna czyli głęboka orka oraz druga opcja chemiczna - jakiś glifosat roundup oraz pochodne.
Ale zdradzę mój od wielu lat wypróbowany sposób, jesienią roundup + siarczan amonu - poczekać 2-3 tygodnie, głęboka orka jesienna. Następnie wiosną zaczyna się zielenić działka to mechanicznie agregat lub brona, czekam znów na pogodę i zielenienie - zależnie od ilości chwastów jeśli mało to mechanicznie brona/agregat a jak sporo zostało to roundup i pole czyste na lata ;-)
- Steasi
I tutaj Cię zaskoczę. Walczę (właściwie to bardziej sąsiedzi ale jest to na miedzy) z ostem właśnie randapem. I co? Wybija non stop. Najlepiej to jest to po prostu stopniowo wybierać, trochę to trwa ale uważam, że jest efektywniejsze
- krismiszcz
- 500p
Steasi a jaka dawka ? Bo jeśli zastosujemy 4-5l na 1h to nie ma takiej możliwości aby przeżył . Po oprysku należy odczekać kilka tygodni aby środek dostał się głęboko w pędy i wtedy możemy orać i bronować.
- Steasi
Nie wiem bo jak już wcześniej pisałam- nie ja to robię. W każdym razie ani trawy (perzu tam nie mam więc nie wiem), ani innych roślinek. Ale oset zawsze odbija.
Z tego co mi mówiła ciocia rozrabiają w proporcjach podanych na opakowaniu
Z tego co mi mówiła ciocia rozrabiają w proporcjach podanych na opakowaniu
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skąd jesteś- bo pH dość ekstremalne. A Roundup'em pryska się chwasty, a nie ziemię.markam79 pisze:Zbadałem pH i tak jak wspomniałem wynosi 9. Chcę spryskać glebę ROUNDAPEM .
Na razie żadnych nawozów mineralnych- organiczne typu kompost i owszem. Jak trawnik ruszy po kilku koszeniach można myśleć o nawozach.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!