Naturalne środki p. chwastom
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 mar 2014, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Naturalne środki p. chwastom
Mam pytanie do doświadczonych, ekologicznych ogrodników: znacie może jakieś naturalne środki przeciw chwastom? Nie będą one pewnie tak skuteczne jak te chemiczne, ale może pomogą na dłużej niż zwykłe pielenie (tym bardziej, że często nie udaje mi się z korzeniem wyrwać jak rosną między płytami albo przy samym domu). Nie chcę tych chemicznych bo mam na stanie kota i 2,5-latkę którzy za mną chodzą krok w krok w ogródku i boję się o nich. Na pewno jest coś co można użyć, a co na nie jest tak bardzo trujące dla ludzi i zwierząt?
Re: Naturalne środki p. chwastom
Ja stosowałam zwykłą sól kamienną. Na pewno nie jest tak szkodliwa, jak opryski, a działa. Po prostu sypałam ręcznie sól na chwasty, a one po pewnym czasie usychały. Potem wystarczy opielić i przegrabić, a następnie pozbyć się uciążliwych korzeni.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Proszę o odpowiedź z opisanymi efektami.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Proszę o odpowiedź z opisanymi efektami.

Witam
Chwasty można potępić też octem, octem z mydłem lub płynem do naczyń. Sprawdzałam na kilku niepożądanych zielskach. W słoneczny dzień mam zamiar potraktować zachwaszczone miejsca. Jeśli to zda egzamin, pójdą w ruch gazety i gazetki ze sklepów, ale tylko te na szarym papierze i warstwa ziemi.
Nic nie kosztuje, a jest duża szansa, że chwasty odpuszczą.

Chwasty można potępić też octem, octem z mydłem lub płynem do naczyń. Sprawdzałam na kilku niepożądanych zielskach. W słoneczny dzień mam zamiar potraktować zachwaszczone miejsca. Jeśli to zda egzamin, pójdą w ruch gazety i gazetki ze sklepów, ale tylko te na szarym papierze i warstwa ziemi.
Nic nie kosztuje, a jest duża szansa, że chwasty odpuszczą.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 mar 2014, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale ze jak gazety?
Kładziemy mokre gazety i przysypujemy warstwą ziemi. W miejscu np. gdzie chcemy posadzić kwiatka , krzew do okoła okładamy gazetą. Ja będę tak robić z większym kawałkiem terenu, gdzie chce posiać trawe i posadzić krzewinki. Ten sposób z gazetą nie nadaje się na warzywniaki, farba drukarska to chemia jakby nie było.