Co na chwasty na podsypce ?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gr8man
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2014, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co na chwasty na podsypce ?

Post »

Witam
Mam następujący problem - potrzebuję pozbyć się chwastów z posypki dolomitowej, które rosną w bliskim sąsiedztwie "żywopłotu" z tuj. W pierwszym odruchu chciałem użyć Roundup, jednak po przeczytaniu wątków na forum dotyczących tego środka boje się czy nie zniszczę oprócz chwastów również tuj. Moje obawy są takie że po oprysku chwastów Roundup przeniknie do ziemi i płytko osadzone korzenie tuj pobiorą go. Wyprzedzając radę o wyrywaniu ręcznie dodam że chodzi o 128 metrów bierzących wokół działki i jednorazowa akcja jak najbardziej wchodzi w grę ale co tygodniowa walka już nie :(. A może jakiś inny środek byłby w stanie wykończyć niechciane chwasty nie robiąc krzywdy tujom ?
Z góry dziękuję bardziej doświadczonym forumowiczom za radę.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Co na chwasty na podsypce ?

Post »

Tak po widoku to, za przeproszeniem całe G jest tych chwastów :lol: to i ręcznie można. A jak nie roundap to octem można opryskać też spali
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Co na chwasty na podsypce ?

Post »

Witaj na forum!
gr8man pisze:chciałem użyć Roundup, jednak po przeczytaniu wątków na forum dotyczących tego środka boje się czy nie zniszczę oprócz chwastów również tuj. Moje obawy są takie że po oprysku chwastów Roundup przeniknie do ziemi i płytko osadzone korzenie tuj pobiorą go.
Nawet tu nie brakuje ekoterrorydstów i innych świrów, co udowodnią, że Roundup wpływa niekorzystnie na konsystencję pyłu księżycowego, szczególnie w czwartej kwadrze...
Najpierw przeczytaj etykietę http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... m_id=39192 ; potem weź pod uwagę, że wnika on tylko przez zielone części roślin i traci fitotoksyczność w kontakcie z glebą.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”