wczoraj kupiłam na balkon wierzbę Kilmarnock, czy ją przycią
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: wczoraj kupiłam na balkon wierzbę Kilmarnock, czy ją przycią
Ma już spore listki... Iwę możesz prowadzić jak chcesz... od Ciebie zależy czy pędy mają być dłuższe czy... gęściejsze. Cięcie powoduje, że z oczek nad cięciem będą wyrastać nowe gałązki. A one potrafią być długie... Ja swoje wierzby przycinam dość mocno, a i tak w trakcie sezonu mocno przyrastają, fakt, że one są już "mocno dorosłe", a twój to młodziak jeszcze.
Możesz skrócić o połowę - zobaczysz jaki pokrój uzyskasz i będziesz wiedziała co robić w przyszłym sezonie.
Iwy tnie się po opadnięciu kotków...wycina wszystkie cieniutkie gałązki, zostawia grubsze.
tak wyglądała
wiosną... ostatnio podcięłam ją nawet jeszcze mocniej.

tak latem ...

tak jesienią... po podcinaniu w trakcie sezonu, bo za bardzo zacieniała mi miodunkę pod spodem

Możesz skrócić o połowę - zobaczysz jaki pokrój uzyskasz i będziesz wiedziała co robić w przyszłym sezonie.
Iwy tnie się po opadnięciu kotków...wycina wszystkie cieniutkie gałązki, zostawia grubsze.
tak wyglądała
wiosną... ostatnio podcięłam ją nawet jeszcze mocniej.

tak latem ...

tak jesienią... po podcinaniu w trakcie sezonu, bo za bardzo zacieniała mi miodunkę pod spodem

-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: wczoraj kupiłam na balkon wierzbę Kilmarnock, czy ją przycią
Wierzby bardzo dobrze znoszą cięcie a nawet ogławianie. Twój okaz jest malutki więc proponowałbym przyciąć go krótko na 4 -5 oczek , tylko pamiętaj żeby ciąć tak aby ostatni pąk na pędzie był po stronie zewnętrznej , dzięki temu powstanie parasol.
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór