Kobea... czy przezimuje ?
Kobea... czy przezimuje ?
Mam na działce kobee w dużej donicy wkopanej w ziemi pięknie kwitnie , chciałabym ją przenieść do domu żeby przezimowała, czy jest szansa na to , czy komuś się to udało proszę o radę, bo może szkoda czasu. 

Pozdrawiam Jolka
- Isia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kobea kwitnie :)
słyszłam że kobea to roślina jednoroczna, moja wcale nie kwitła:( liscie ma piękne, urosła wysoko ale nie ma kwiatów
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kobea czy przezimuje
Teoretycznie podobno szansa jestjolka1954 pisze:Mam na działce kobee w dużej donicy wkopanej w ziemi pięknie kwitnie , chciałabym ją przenieść do domu żeby przezimowała, czy jest szansa na to , czy komuś się to udało proszę o radę, bo może szkoda czasu.

"Ponieważ w naturze jest to roślina wieloletnia możemy pokusić się o zimowanie roślin. Wówczas roślinę przeznaczoną do przechowania najlepiej od razu uprawiać w pojemniku. Można ten pojemnik wkopać do podłoża. Roślina będzie wymagała częstego podlewania i co 2 tygodnie zasilania. Przed przeniesieniem do pomieszczenia przycinamy roślinę na wysokość 10-15 cm. Temperatura zimowania 8-12 0 C. Ograniczamy podlewanie do niezbędnego minimum. Tyle tylko by rośliny nie zasuszyć. Jeśli nam się uda utrzymać roślinę to w marcu możemy przystąpić do rozmnażania przez sadzonki. Temperatura w czasie ukorzeniania powinna wynosić co najmniej 25 0 C. Otrzymamy wówczas rośliny, które zakwitną znacznie wcześniej niż te rozmnażane z siewu."
http://www.encyklopedia.multiflora.pl/roslina/51
Ja nie wypraktykowałam, ale jak masz odpowiednie warunki do jej przezimowania to próbuj

- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kobea czy przezimuje
Ja próbowałam, ale niestety za późno wniosłam swoją do domu. Była już lekko ścięta po lekkim przymrozku i może dlatego nie przeżyła?jolka1954 pisze:Mam na działce kobee w dużej donicy wkopanej w ziemi pięknie kwitnie , chciałabym ją przenieść do domu żeby przezimowała, czy jest szansa na to , czy komuś się to udało proszę o radę, bo może szkoda czasu.

- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja kobea miała jeszcze dużo pączków i pięknych kwiatków, ale wczoraj przymrozek załatwił ją na amen 

Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Witam, nie było mnie kilka dni , a co do mojej Kobey to nie mam pojęcia pierwszy raz posadziłam to pnącze no i oczywiście chciałam ją przezimować może się uda, na razie stoi w altanie przycięta na wysokości 70cm , a gdy będzie już mroźno to przestawie ją do chłodnego korytarza temp.10-12 stopni C . Jak mi się uda to oczywiście się pochwalę 

Pozdrawiam Jolka