Duża działka od zera - jak rozplanować prace?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Duża działka od zera - jak rozplanować prace?

Post »

Bardzo proszę o pomoc w odpowiednim rozplanowaniu prac.
Temat dla mnie trudny do ogarnięcia, ilość czekającej nas pracy mnie nieco przeraża ;)

Niedawno kupiliśmy działkę, dużą, bo ma 34 ary. Na razie będzie sobie leżała odłogiem i dopiero za jakieś 2 lata, jak dobrze pójdzie, zaczniemy myśleć o budowie domu oraz oczywiście o założeniu ogrodu.
Pracy w ogrodzie się nie boimy, lubimy to, na razie wyżywamy się na działce u teściów. Ich działka jest jeszcze większa, fragmenty są zagospodarowane, ale reszta - wieczna prowizorka ;( Chciałabym u siebie tego uniknąć.

Poradźcie co po kolei robić, żeby jakoś ten teren sensownie ogarnąć.

W tej chwili działka jest pusta, na szczęście nie ma na niej żadnych drzew do wycięcia, pniaków itd. Kiedyś była uprawiana, a od jakiegoś czasu służy za wybieg/pastwisko dla koni sąsiada :) Tak był umówiony z poprzednią właścicielką i tak też na razie pozostanie. A jak już tam zamieszkamy - będziemy mieć źródło obornika ;:333

Rośnie tam jakaś trawka, perz, koniczyna, szczaw - to naprędce zidentyfikowałam.

Docelowo planuję przeznaczyć ok. 8 ar na część warzywno-owocową (drzewa i krzewy owocowe, warzywnik, kompostownik, domek na narzędzia), a resztę pod budowę domu i ogród (placyk zabaw dla dzieci, rabaty, rabaty i rabaty oraz trochę trawnika :)

Jak sensownie rozplanować prace, żeby:
- nie wydać wora $$$$
- nie lać Roundapa
- w miarę możliwości ogarnąć do własnymi siłami - tzn. z pomocą wynajętego traktora, ale bez profesjonalnej firmy ogrodniczej, bo zwyczajnie koszty byłyby dla nas zbyt duże ;:202

Wiem, że rozpoczynając prace powinnam mieć już projekt ogrodu i tak też będę się starała zrobić, żeby choć z grubsza mieć to zaplanowane - tzn. rozmieszczenie "budowli" (plac zabaw, kompostownik, domek narzędziowy itd), zarys/kształt rabat.

Jakiś sąsiad z traktorem się tam pewnie znajdzie w okolicy, więc będzie można to przeorać, tylko co potem? Myślałam o tym, żeby przeorać i wysiać coś na zielony nawóz, co zagłuszy chwasty (facelia, gryka, gorczyca???). Jeżeli to ma sens, to ile razy taki zabieg należałoby wykonać?
ponczekus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sie 2013, o 23:52

Re: Duża działka od zera - jak rozplanować prace?

Post »

Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania ale na jedno pytanie odpowiedź sama przychodzi.
Pytanie: nie wydać wora $$$$
Odpowiedź: Nie robić wszystkiego naraz
Proste. Mój ogród rozrósł się w czasie. Na początku głównie zamieszkiwały go jeżyny, pokrzywy, nawłoć itp. Gdybym miał od razu dojść do tego etapu co teraz to bym musiał dać dużo $$$
magdalenca
100p
100p

Post »

Zgadza się. Tylko, że każdy kij ma dwa końce :) Widzę, jak to, że "ciężkie" prace nie zostały zrobione u teściów na samym początku (mieszkają od mw 3 lat) oraz że nie mieli projektu ogrodu lub choćby ogólnego pomysłu na niego mści się teraz. U nich nei ma szans na to, żeby wpuścić ciężki sprzęt, bo już nie przejedzie między budynkami a ogrodzeniem, więc trzeba wyszarpywać kolejne połacie ziemi kopiąc ręcznie lub glebogryzarką. Chciałabym tego uniknąć.
Nie chcę robić wszystkiego naraz, dlatego chcę w pierwszym etapie przygotować ziemię - odchwaścić ją, wytyczyć rabaty, a w kolejnych etapach sadzić rośliny.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jaki jest tam rodzaj ziemi ?
Nieogrodzona ?
Jaki poziom wód gruntowych ?
Czy jest coś/ ktoś naokoło ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
magdalenca
100p
100p

Post »

Ziemia klasy IIIa.
Działka ma kształt wydłużonego prostokąta o szer. ok. 30 m. Jeden dłuższy bok ma ogrodzenie (sąsiednia posesja, z domem), reszta nieogrodzona, graniczy z polami, dostęp swobodny. Jeden krótszy bok graniczy z działką, na której w tym roku powstanie dom.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”