Tuja szmaragd - pierwsza zima za nami

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
fortemagda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2013, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuja szmaragd - pierwsza zima za nami

Post »

Witam
Posadziłam z doniczki w tamtym roku w październiku kilka Tui odmiany szmaragd wysokości 120 cm i obsypałam ładnie korą. Miesiąc później owinęłam agrowłókniną i na dole położyłam jeszcze małe święte gałązki z choinek. I tak przezimowały cały rok i się właśnie obudziły zielone i zdrowe :)

Tuje wyglądają mniej więcej tak (zdjęcie zapożyczone z google)
http://images65.fotosik.pl/810/63c8b01ef050b55bm.jpg

Mam kilka pytań odnośnie dalszej pielęgnacji:
1. Jaki nawóz mam zakupić, by przyśpieszyć rozrost Tuj ?
2. Czy codzienne podlewanie przyśpieszy rozrost ? Czy zostawić matce naturze ?
2. W jaki sposób i kiedy mam przycinać Tuje by ładnie się rozrosły w boki w celu utworzenia żywopłotu (posadzone co 70cm) ?

Sąsiad ma u siebie Tuja Brabant. Mi się średnio podoba, ale ta odmiana chyba szybciej rośnie i tworzy żywopłot niż szmaragdy ?
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Re: Tuja szmaragd - pierwsza zima za nami

Post »

Witam
Odpowiedzi:
1. Ogólnie do żywotników zachodnich (thuja) stosuje się nawozy do iglaków (posiadają, np. większa ilość magnezu i żelaza co zapobiega brązowieniu igieł), żeby szybciej rosły można dać nawóz z większa ilością azotu, wtedy pobudzi rośliny do wzrostu (stosować max do końca czerwca, potem już tylko nawozy jesienne z,np. potasem, fosforem, magnezem i żelazem, które to składniki pomogą w odpowiednim przygotowaniu rośliny do zimy, gdybyśmy zastosowali azotowe nawozy za późno roślina dalej by rosła nawet do początku zimy i nowe gałązki prawdopodobnie by przemarzły lub nawet cała roślina). Ważne, aby nie przenawozić roślin na co młode są szczególnie wrażliwe, po prostu stosować takie dawki jak na opakowaniu i tyle. Mówisz, że obsypałeś korą, więc jeżeli zastosujesz nawóz w formie granulek lub sypkiej najlepiej, żeby odgarnąć korę w około krzewów delikatnie i wtedy dać nawóz, żeby dotarł do korzeni, a nie wietrzał na wierzchu i możliwe, że w ogóle nie dotarł do roślin, można go wymieszać delikatnie z wierzchnią warstwą ziemi. Możesz też zastosować nawóz w formie płynnej lub rozpuścić dobrze nawóz sypki i podlać rośliny z uwagą, że niektóre składniki w nawozach sypkich nie za szybko dobrze rozpuszczają się w wodzie. Ja zazwyczaj odgarniam lekko ściółkę rozsypuje nawóz w promieniu trochę szerszym niż korona krzewu wyrównuje z powrotem korę i mocno podlewam. Polecam też zastosować środek Thuja, który nie dawno wypościł Substral przeciw brązowieniu igieł :)
2. Codziennie to aż się tak nie spinaj :) Ale ogólnie szmaragdy lubią wilgotne podłoże, więc jak już przesycha ziemia za bardzo to warto podlać. Tylko pamiętaj zawsze jak każde krzewy podlewaj pod roślinę, żeby nie moczyć jej igieł, bo wtedy mogą się pojawić choroby grzybowe.
3. Ja mieszkam na dolnym śląsku i teraz jest odpowiedni czas na cięcie zresztą chyba w całej Polsce jest już idealna do tego pogoda, teraz ma być słonecznie i sucho, więc dobrze zagoją się rany. Thuje tniemy na przełomie marca/kwietnia tak: skracamy czubek oraz zeszłoroczne przyrosty o połowę (czyli na czubku spokojnie 10-15 cm pewnie wyjdzie jak są już 120 cm, ale zależy jak rosły w zeszłym roku), potem w połowie czerwca przycinamy młode pędy o 2/3 przyrostu, czyli 1/3 zostaje, dzięki temu ładnie się zagęści żywopłot. Ostatnie cięcie wykonujemy max do końca sierpnia i wtedy już przycinamy nieznacznie o 1-2 cm końcówki. Ja tak przynajmniej tnę i wiem, że ogólnie są takie normy :) Ważne, aby później niż koniec sierpnia nie ciąć, żeby się krzew przygotował po cięciu do zimy, które to go pobudza do wzrostu. Należy pamiętać o usuwaniu zaschniętych brązowych gałęzi, na których może tylko rozwinąć się grzyb, a one i tak już nie odrosną i jeszcze, że Thuje słabo odrastają od starego drewna, więc lepiej za młody dbać o regularne cięcie, bo później jak przytniemy stare drewno, np. 3 letnie to będzie w tym miejscu goły plac długo i może w ogóle się nie zagęścić tak jak byśmy chcieli.
4. Brabant jest wyższy, szerszy i jaśniejszy od Szmaragda, sadzimy go szerzej, bo ma duże przyrosty i szybko zagęszcza się, ale też więcej zajmuje przez to miejsca. Wolę Szmaragda wyglądowo ma ładniejszy pokrój i kolor.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Świeżo posadzonych żywotników radzę nie nawozić, jak nie chcesz pisać potem rozpaczliwych postów, że schną.Proponuję poczytać inne wątki.To, że przezimowały jeszcze o niczym nie świadczy (przezimuje nawet ucięta iglasta gałązka wetknięta w ziemię, bo jest chłodno i wilgotno), okaże się latem jak słoneczko przypiecze w jakiej są kondycji.Życzę jak najlepiej, ale radze je tylko podlewać w razie suszy i nie dawać żadnej chemii i niczego nie przyśpieszać, bo to po prostu niemożliwe.Szybkość wzrostu w dużej mierze od rodzaju gleby zależy, nie nawozów.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

1. Nie nawozić
2.Podlewać w razie dużego upału najlepiej rano lub wieczorem
3. Nie kombinuj z cięciem bo masz co 70 cm posadzone czyli w sam raz .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”