
bab...
Ravioli z kurczakiem, chili i sosem rozmarynowo-mascarpone
Krem z brokuła z mascarpone i grzankami czosnkowymi
Wieprzowina z warzywami na sposób chiński
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i ananasem
Sałatka z buraczków, brokuła, kalafiora i przepiórczych jajeczek
Pasty do jaj faszerowanych
Pikantne ślimaczki z chili
Torciki jabłkowo-orzechowe
Zawijaniec drożdżowy z warzywami
Zapiekane chili faszerowane szynką i serem
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Cytrynowy kurczak z bazylią i chili zapiekany w cieście francuskim i blanszowane warzywa z sosem czosnkowym
Paszteciki z ciecierzycy z dynią i chili
Łopatka pieczona w szałwii
Rurki francuskie z bitą śmietaną
Mini ptysie z zabajone
Zapraszam Was gorąco do drugiej części Ravioli

Poprzednią część znajdziecie tutaj: Ravioli cz. 1
Aby tytułowi wątku stało się zadość

Ravioli z kurczakiem, chili i sosem rozmarynowo-mascarpone

Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki oliwy
kilka łyżek wody
Farsz:
200g surowego mięsa z kurczaka (użyłam piersi, ale może być z udka

2-3 papryczki chili (mogą być kolorowe)
duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Sos:
200ml słodkiej śmietanki (18-30%)
100g serka mascarpone
garść listków rozmarynu, obranych z gałązek i posiekanych
szczypta soli do smaku
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać na blat, zrobić zagłębienie i wbić w nie jajko i żółtka, dodać oliwę i sól. Połączyć składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, dodając tyle wody ile potrzebuje mąka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić by odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz: kurczaka drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Czosnek rozgnieść z 1/2 łyżeczki soli, a obie papryczki chili posiekać drobniutko (odrobinę można odłożyć do dekoracji).

2.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć i zanim się zrumieni dodać rozdrobnione mięso. Trzymać na ogniu aż mięso będzie uduszone a powstały płyn odparuje. Ostudzić.

3.
Ciasto podzielić na 2 części i wywałkować jak najcieniej. Na jednym płacie rozłożyć w odpowiednich odstępach farsz (zależnie od wielkości foremki czy szklaneczki, którą będziemy wykrawać ravioli), a przestrzenie wokół farszu posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem lub wodą. Przykryć drugim płatem ciasta, dociskając płat do płata, aby warstwy się skleiły. Wycinać ravioli i od razu wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok. 2-3 minuty, zależnie od grubości ciasta.
Kiedy Ravioli się gotuje, przygotować sos: śmietankę zagotować w rondelku, gdy zawrze dodać szczyptę soli, posiekane drobno listki rozmarynu i mascarpone. Sos jest gotowy, kiedy serek się rozpuści.
Ravioli podawać polane sosem i posypane posiekanym chili.

Smacznego
