co to sa roślinka?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

co to sa roślinka?

Post »

Witajcie, dostałam w spadku tą roślinkę, fajnie by było znać jej nazwę i dac jak najlepsze warunki do życie :)

a więc wiecie jak ona się nazywa?

http://imageshack.com/a/img809/3206/43w4u.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: co to sa roślinka?

Post »

Na 99% to palma chamedorea elegans. Widać od razu, że miała nieprawidłowe warunki uprawy. Liście ma wypłowiałe od słońca i końcówki lekko zasuszone. Najlepszym miejscem jest półcień (ew. cień), chyba że na parapecie północnego okna. W innym wypadku powinna stać nieco dalej, ale też nie za daleko, tak żeby nie padało na nie słońce. Podlewanie umiarkowane.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
praszka
50p
50p

Post »

dziękuję za pomoc :) rzeczywiście to ona http://palmowo.blog.pl/2011/02/28/palma ... m-cieplym/

i zgodzę się że wygląda okropnie. zastanawiam się czy nie przyciąć jej trochę wyżej niż poziom gleby i wstawiania w wode aby puściła korzenie (posiada na odydze "guzy") bo jest dosyć wysowa a lisci 3-4 na krzyż, 6-7 musiałam obciąć bo były okropne i chcę dać szansę młodym. jak sądzisz/cie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie wiem, czy w wodzie się ukorzeni. Wiem, że z czasem wytwarza takie jakby korzenie powietrzne, ale jeśli to są tylko guzy, to ja bym wpierw owinął pień woreczkiem wypełnionym wilgotną ziemią i mchem. I tak zostawiłbym na kilka tygodni. Chociaż z ew. odcięciem poczekał bym, aż palma trochę zregeneruje siły. Można ew. ją przesadzić w nową ziemię, o ile ona sama jest już do niczego, albo korzenie przerosły bryłę korzeniową.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
praszka
50p
50p

Post »

dziękuje za poradę, tak zrobię :)

już przesadziłam ją do nowej ziemi i lepszej doniczni. i oby było roślince dobrze u mnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”