jakie to drzewo?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

jakie to drzewo?

Post »

Czy może ktoś wie jaki jest to odmiana drzewa? Czy taki wygląd zawdzięcza formowaniu czy też jest to jakaś specjalna odmiana? Rosną w Hamburgu koło ratusza a te na zdjęciu rosną na deptaku nad morzem niedaleko Lubeki (zapomniałam nazwę miejscowości) Czy w strefie klimatycznej 6b można takie drzewo wyhodować?

Obrazek
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p
Od: 24 lis 2010, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: jakie to drzewo?

Post »

Nie wiem co to za drzewo, ale taki kształt to sprawa przycinania w określony sposób. Często formowane są w ten sposób platany (polecam rynek w Pszczynie).

Pozdrawiam
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Platan znam i te drzewa nie są nimi.Myślę, że to kwestia przycinania, ale które drzewa najlepsze na takie formowanie.
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p

Post »

To na 100% nie jest platan, podałam go tylko jako przykład:)

Pozdrawiam
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19

Post »

U moich sąsiadów identycznie wygląda w tej chwili przycięty głóg Paul's Scarlet.
Bożena
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak wygląda latem?
boryna
50p
50p
Od: 23 cze 2010, o 15:19

Post »

Kwitnie w maju - ma masę czerwonych "różyczek". Listki małe, ciemnozielone.
Bożena
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszperam w necie jak wygląda
DarekRz

Post »

perdii pisze:Platan znam i te drzewa nie są nimi.Myślę, że to kwestia przycinania, ale które drzewa najlepsze na takie formowanie.
Te w Hamburgu to i owszem - są platany formowane. Tu masz dobrą fotkę tych sprzed ratusza w Hamburgu - widać wyraźnie typowa dla platanów korę: http://www.flickr.com/photos/14754331@N ... otostream/
No i te na rynku w Pszczynie, o których wspominał greatwave: http://img.polskieszlaki.pl/zdjecia/pla ... 212407.jpg

A te z twojej fotki to może być morwa biała - patrz tu na Morus Alba.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DarekRz masz rację tylko nie łuszczy się jak u platanów.Widziałam je w realu,ale jak się patrzy będąc z wnukami to i pół rzeczy się nie widzi :;230 Mam dwa platany jeszcze w miarę małe i jedna morwę białą i dwie czarne.Może jedno z drzewek poświęcę na takie formowanie ;:224
Te na rynku w Pszczynie bardziej mi przypominają platana ale znawcą nie jestem. Platany odkryłam kilka lat wstecz będąc w Warszawie w muzeum przed którym rósł piękny stary platan.
Awatar użytkownika
greatwave
100p
100p

Post »

Znalazłam zdjęcie formowanych platanów z Pszczyny o których wspominałam wcześniej:
Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Źle odczytałam Twój post :;230 I zrozumiałam że te drzewa w Pszczynie to morwa i dlatego napisałam że dla mnie wyglądają jak platany :;230 Wczoraj nie potrafiłam dobrze się skupić. Dzisiaj wszystkie wiadomości "uporządkowane". Może poświęcę jednego platana jak podrośnie. Jak myślisz kiedy zaczyna się je formować?
DarekRz

Post »

Formowana morwa jest pod linkiem kryjącym się pod słowem "tu" :) - dam go jeszcze raz: http://www.vdberk.pl/informacje-o-drzew ... palerowych 12-te od góry drzewo. Widać po tej morwie i platanach, że takie formowanie prowadzi się dość późno - gdy drzewo ma już zarys korony, którą chcemy utrwalić. Myślę, że przycina się jednoroczne przyrosty zostawiając krótkie, jednopąkowe czopki.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DarekRz fajny link bardzo mi się podobają tak formowane drzewa :D Szczególnie trzecie od dołu. Myślałam że tylko iglaki można w ten sposób formować, a tu proszę zwykła morwa a jak ślicznie wygląda.
DarekRz

Post »

Trzeci od dołu to buk. Myślęż że i grab (Carpinus betulus) można by tak uformować w chmurki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”