jakie to drzewo?
jakie to drzewo?
Czy może ktoś wie jaki jest to odmiana drzewa? Czy taki wygląd zawdzięcza formowaniu czy też jest to jakaś specjalna odmiana? Rosną w Hamburgu koło ratusza a te na zdjęciu rosną na deptaku nad morzem niedaleko Lubeki (zapomniałam nazwę miejscowości) Czy w strefie klimatycznej 6b można takie drzewo wyhodować?

Re: jakie to drzewo?
Nie wiem co to za drzewo, ale taki kształt to sprawa przycinania w określony sposób. Często formowane są w ten sposób platany (polecam rynek w Pszczynie).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Platan znam i te drzewa nie są nimi.Myślę, że to kwestia przycinania, ale które drzewa najlepsze na takie formowanie.
To na 100% nie jest platan, podałam go tylko jako przykład:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U moich sąsiadów identycznie wygląda w tej chwili przycięty głóg Paul's Scarlet.
Bożena
Jak wygląda latem?
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwitnie w maju - ma masę czerwonych "różyczek". Listki małe, ciemnozielone.
Bożena
Poszperam w necie jak wygląda
Te w Hamburgu to i owszem - są platany formowane. Tu masz dobrą fotkę tych sprzed ratusza w Hamburgu - widać wyraźnie typowa dla platanów korę: http://www.flickr.com/photos/14754331@N ... otostream/perdii pisze:Platan znam i te drzewa nie są nimi.Myślę, że to kwestia przycinania, ale które drzewa najlepsze na takie formowanie.
No i te na rynku w Pszczynie, o których wspominał greatwave: http://img.polskieszlaki.pl/zdjecia/pla ... 212407.jpg
A te z twojej fotki to może być morwa biała - patrz tu na Morus Alba.
DarekRz masz rację tylko nie łuszczy się jak u platanów.Widziałam je w realu,ale jak się patrzy będąc z wnukami to i pół rzeczy się nie widzi
Mam dwa platany jeszcze w miarę małe i jedna morwę białą i dwie czarne.Może jedno z drzewek poświęcę na takie formowanie 
Te na rynku w Pszczynie bardziej mi przypominają platana ale znawcą nie jestem. Platany odkryłam kilka lat wstecz będąc w Warszawie w muzeum przed którym rósł piękny stary platan.

Te na rynku w Pszczynie bardziej mi przypominają platana ale znawcą nie jestem. Platany odkryłam kilka lat wstecz będąc w Warszawie w muzeum przed którym rósł piękny stary platan.
Źle odczytałam Twój post
I zrozumiałam że te drzewa w Pszczynie to morwa i dlatego napisałam że dla mnie wyglądają jak platany
Wczoraj nie potrafiłam dobrze się skupić. Dzisiaj wszystkie wiadomości "uporządkowane". Może poświęcę jednego platana jak podrośnie. Jak myślisz kiedy zaczyna się je formować?

Formowana morwa jest pod linkiem kryjącym się pod słowem "tu"
- dam go jeszcze raz: http://www.vdberk.pl/informacje-o-drzew ... palerowych 12-te od góry drzewo. Widać po tej morwie i platanach, że takie formowanie prowadzi się dość późno - gdy drzewo ma już zarys korony, którą chcemy utrwalić. Myślę, że przycina się jednoroczne przyrosty zostawiając krótkie, jednopąkowe czopki.

DarekRz fajny link bardzo mi się podobają tak formowane drzewa
Szczególnie trzecie od dołu. Myślałam że tylko iglaki można w ten sposób formować, a tu proszę zwykła morwa a jak ślicznie wygląda.

Trzeci od dołu to buk. Myślęż że i grab (Carpinus betulus) można by tak uformować w chmurki.