Zaniedbana działka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
MuSk_PoWeR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2014, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zaniedbana działka

Post »

Dzień dobry Państwu, jestem nowym aktywnym (myślę, że od dzisiaj stałym) użytkownikiem niniejszego forum. Założyłem konto, ponieważ od jakiegoś czasu jestem posiadaczem działki... "działki".
W związku z powyższym postanowiłem założyć konto i zadawać pytania aby za jakiś czas również móc doradzać innym w byciu dobrym działkowcem.

Działka, którą posiadam jest bardzo zaniedbana. Na terenie działki jest miejce na pompę oraz altanka z narzędziownią. Myślę żeby zacząć od równania terenu (bronowanie?), ale nie bardzo mam pomysł czym i jak, ponieważ żaden ciężki sprzęt tam nie da rady wjechać. Jakieś propozycje?

Poza tym wspomniana altanka wymaga odświeżenia i nowego dachu i tutaj również nie mam pomysłu jak to ugryźć żeby uniknąć rozbiórki całej altanki.

Wspomniane miejsce na pompe to rura głębinowa, gdzie kiedyś pompa już była. Pompe można kupić obojętnie jaką byle tylko wąż wszedł w otwór rury głębinowej?

I tak na koniec czy stosownym jest przycinka drzew i masowa wycinka krzaków, które zarosły całe wejście na dzialke?

Pozdrawiam i życzę pięknych spokojnych dni
rabarbariroza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2014, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zaniedbana działka

Post »

Mam podobne "wyzwanie" ;-) Ta Twoja działka to taki robotniczy ogródek działkowy? Myśmy zaczęli (w takim właśnie ogródku) od przekopania całości (szpadlem ;)) i posadzenia kilku krzaków malin, róży pomarszczonej przy płocie. W najbliższych dniach znów przekopiemy po zimie, zagrabimy i - tak jak pisałam wątek niżej - szaleć z uprawami nie zamierzam więc po prostu na rok albo i kilka lat pójdzie na tą ziemię trawa i kwiaty (z tych mało wymagających "wsiowych") + najpewniej ze 2 grządki w skrzyniach (warzywa korzeniowe i liściowe). Drzew raczej nie będę ruszać, one są nigdy nie przycinane, min. 30-letnie, rozrośnięte strasznie, ale co dwa lata rodzą bardzo piękne owoce (papierówka, wiśnia i czereśnia) - nie chcę ich zniszczyć a kompletnie się nie znam na przycinaniu, uczyć się będę ewentualnie na nowych drzewkach, krzaki (bo pytałeś o krzaki) natomiast myślę ciąć bez litości - też nigdy nie przycinane maliny - strasznie zdziczałe, jak odbiją to na zdrowie, jak nie to trudno, teraz już i tak są dość słabe do jedzenia. To tak w skrócie - do tej pory mam doświadczenie jedynie z uprawami balkonowymi, więc nie wiem czy nie bredzę, ale taki jest mój wstępny pomysł na ten ogródek.

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”