Problem żółknięcia liści

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sniezynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 mar 2014, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem żółknięcia liści

Post »

Witam. Od jakiegoś czasu obserwuję problem żółknięcia liści kilku moich kwiatów. Kwiaty stoją w pokoju o widoku wschodnio-północnym więc słońca jest mało. Roślinki podlewam wodą odstaną kranówką o parametrach (GH - 5, pH -7,2 ). Wydaje mi się,że powodem żółknięcia nie jest przelanie (rośliny są w osłonkach i uważam na ilość lanej wody) i nie są też przesuszone. Czasami w pokoju wieszam pranie więc jest bardzo duża wilgotność powietrza. Skrzydłokwiaty mi często kwitną...choć w tym roku słabiej. Podejrzewam niedobory składników mineralnych - nie nawożę póki co??Aha i co roku dosypuje świeżej ziemi/ przesadzam rośliny do większych doniczek. Dziwne jest to, że po zzółknięciu paru liści mojego skrzydłokiwata ten natychmiast wypuścił 10 młodych listków. Tak więc wzrost rośliny nie został zatrzymany. Byłabym wdzięczna za pomoc. Jeśli to niedobory to jakie? i w jaki sposób je uzupełniać?
Na zdjęciu dwie inne rośliny z podobnym problemem co skrzydkłokwiat.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Problem żółknięcia liści

Post »

Generalnie powodem żółknienia liści jest zła gospodarka wodna rośliny.
Trzeba poznać wymagania roślin w tym zakresie ale
mogą też być inne powody np. roslina może być zalana, zimą wody dostarcza się kwiatom bardzo niewiele chyba,że stoją w mocno ogrzewanym pomieszczeniu ,
czy za mała doniczka, sprawdź korzenie czy nie wychodzą dołem

Musisz podać nam więcej informacji na podstawie których można coś orzec.

W jakim miejscu stoją donice?
Czy donice są odpowiednio duże?
Czy obejrzałas bryłe korzeniową - pokaz lub napisz jak wygląda
Czy widać na liściach jakies inne zmiany np. pajęczynkę czy biały nalot ect...

O ile wygląd tej pierwszej rosliny budzi niepokój to druga może ma taka urodę?
To może być scindapsus "Neon"?
sniezynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za odpowiedź ....
KaRo pisze:W jakim miejscu stoją donice?
Na parapecie (północ-wschód) gdzie praktycznie nie ma bezpośredniego słońca
KaRo pisze:Czy obejrzałas bryłe korzeniową - pokaz lub napisz jak wygląda
Kasztana już przesadziłam do większej doniczki z nową ziemią tak więc miałam okazję zerknąć na system korzeniowy. Nie wiem co mam napisać??
Wszystko wyglądało w porządku, korzenie delikatnie wychodziły z dołu doniczki. System korzeniowy nie był przerośnięty.
Jak wspomniałam roślina nie była zalana...
KaRo pisze:Czy widać na liściach jakies inne zmiany np. pajęczynkę czy biały nalot ect..
NIE, gdyby tak było to bym nie pisała tego postu...
KaRo pisze:O ile wygląd tej pierwszej rosliny budzi niepokój to druga może ma taka urodę?
To może być scindapsus "Neon"?
Liście dotknięte chlorozą usychają więc to raczej budzi niepokój? Nie pisałam tego bo to chyba logiczne. Zresztą problem ten dotyczy także innych roślin np. skrzydłokwiatów. Mam ich 3, każdy rośnie w innej doniczce. Generalnie ten z największą doniczką najlepiej z tego ambarasu wyszedł. Dotknięty był tylko w niewielkim stopniu chlorozą. Pozostałe straciły niemal wszystkie liście po czym natychmiast wypuściły nowe, dlatego teoria niedoborów nie do końca pasuje? a może się myle?

Czy to możliwe, że opary z prania zaszkodziły roślinom (pośrednio lub bezpośrednio)
Dodam, że wilgotność w tym pokoju jest tak wysoka, że szyby w oknach parują :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Pozwolę się wtrącić. Doniczki są w osłonkach, piszesz że uważasz z podlewaniem, ale czy po podlaniu sprawdzasz po jakimś czasie, czy woda w nich nie stoi? Druga kwestia, która mi się nasuwa, jak daleko stoją rośliny od okna? Trzecia sprawa, piszesz że wieszasz w tym pomieszczeniu pranie i podwyższa się nadmiernie wilgotność powietrza. Podejrzewam, że taki stan nie jest stały i po jakimś czasie wilgotność spada do niższych wartości, czyli mamy tutaj duże wahania wilgotności, co nie jest korzystne dla większości roślin. I podejrzewam, że tu może tkwić problem. Proponuję przenieść rośliny do innego pomieszczenia na jakiś czas na spróbowanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sniezynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Szczerze powiedziawszy ostatnio mniej obficie podlewam kwiaty niż wcześniej, czekam aż ziemia przeschnie. Zazwyczaj roślinki nadmiar wody z osłonki natychmiast wchłaniają więc wydaje mi się, że to nie jest wina złego podlewania. Rośliny stoją na parapecie rzecz jasna przy oknie:) i się zastanawiam czy tak przypadkiem nie doszło do przemarznięcia roślin na skutek otwierania okna?
Wahania wilgotności są na pewno duże i być może w tym tkwi problem. Ostatnio zauważyłam, że na liściach kwiatów zbierają się kropelki wody.
Póki co wszystkie kwiaty zdjęłam z parapetu i podlałam je nawozem dla roślin zielonych. Jedynie prawdopodobny jest niedobór azotu. Za niedługo będę je przesadzać.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Tylko przypadkiem od razu po przesadzeniu ich nie nawoź :wink: Poczekaj z kilka tygodni. Tak na wszelki wypadek piszę, bo niektórzy o tym nie wiedzą.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sniezynka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nadal do końca nie rozumiem dlaczego tak nagle liście moich roślin zaczęły zółknąć. Być może zbyt duża wilgotność powietrza lub zmienność panujących warunków. Co jak co mój kasztan zaraz po przesadzenie zaczął wypuszczać mnóstwo nowych liści i teraz wygląda tak. Przesadzenie i przeprowadzka bardzo mu pomogły:)) Aha no i pozostałe rośliny również są w świetnej formie. Teraz pranie wywieszam na balkonie ;)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”