urządzenie ogrodu leśnego od zera

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
xCombination
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lut 2014, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

urządzenie ogrodu leśnego od zera

Post »

Witam wszystkich :wit
W tym roku postanowiłam że dodam kolorów mojej działce, ale dopiero raczkuję w kwestiach ogrodniczych i dlatego zwracam się do Was z prośbą o poradę.
Działka jest położona w lesie mieszanym z przewagą drzew iglastych, na wzniesieniu pomiędzy jeziorem (nie dalej niż 100 metrów, 1 do 1,5 niżej) a bagnem (może 70 metrów, gdzieś 2 do 3 spadku), także wilgoci chyba nie brakuje. Marzy mi się obsadzić w miarę płaski teren na środku i skarpę od strony bagna. Z tego co zaobserwowałam to podłoże jest głównie piaskowe, jest też trochę ciemniejszej ziemi. Na razie mam tylko ligustr, sadzony wiosną zeszłego roku, ale sprawia wrażenie zabiedzonego, i jeżynę. Poza nimi naturalnie rosną różne trawy, sosny, dęby, malusieńki jałowiec, modrzew, leszczyna, dzikie maliny, jagody, trochę borówki, młode samosiejki jarzębiny, dębu i czegoś bliżej niezidentyfikowanego. Słońca nie brakuje.
Chciałabym posadzić głównie byliny, kwitnące możliwie jak największą część lata, które nie zdechną przez tydzień lub dwa bez podlewania, i wydaje mi się, że muszą być niezbyt wymagające co do gleby.
W wyniku parodniowego szperania w internecie zamarzyło mi się kilkanaście konkretnych roślinek, to jest: barwinek, clematisy arabella i maria skłodowska (dla nich nawet specjalnie dostosuję kawałek gruntu! ;:167 ), jaśminowiec wonny, kalina koralowa, lilak, gęsiówka alpejska, sasanka łąkowa, dziewanna, piaskowiec górski, dzwonek karpacki, bodziszek himalajski, wrzos zwyczajny, lawenda, kocimiętka, mięta, krzewuszki, maki ogrodowe, nachyłki, rudbekia, gipsówka, zawilce i jastrun. Plus jakieś powojniki albo pnącza które puściłyby się na drzewa po północnej stronie domku :roll:

Pytanie czy faktycznie te śliczności zdadzą egzamin? Bo szkoda mi sadzić coś co będzie z góry skazane na zwiędnięcie. Jakie są wasze doświadczenia? Jakie rośliny macie w swoich leśnych ogrodach?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: urządzenie ogrodu leśnego od zera

Post »

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =7&t=57898

Temat taki już powstał.
Nawet nieźle kombinujesz. Z powojników przejrzyj tangucki, bylinowy i z serii alpejskie.

Z tych podanych to nie wiem czy lawenda da radę. Jedni twierdzą, że upierdliwa i wymagająca inni wręcz przeciwnie, nie mam osobiście / to niech się może wypowiedzą inni, mi się nie udało w ogrodzie jej utrzymać.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”