Co to za rośliny doniczkowe i czy coś z nich będzie?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
lukaszz85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2014, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co to za rośliny doniczkowe i czy coś z nich będzie?

Post »

Witam,
Posiadam dwie rośliny. Nie znam ich nazw, ponieważ wziąłem je skądś i postanowiłem podratować. Pierwsza z nich, ta ze zwisającymi gałązkami, była w małej doniczce plastikowej z otworami, przesadziłem ją do dużo większej plastikowej i wsadziłem w kremowa osłonkę.
Obrazek

Gdy wyjąłem ją z ziemi okazało się, że ma bardzo mało korzeni (kończą się zaraz przy łodydze) i prawie nie wrosła się w ziemię. Czy to przesadzenie coś pomoże, bo sam myślę że nowa doniczka trochę za duża (stara 11 nowa 17cm), ale może coś z tego wyjdzie?
Druga roślina ma duży system korzenny.
Obrazek

Wyrasta z niej tylko jedna cała gałązka, reszta jest poucinana. Przesadziłem ją w lekko większą doniczkę.
Obrazek

Czy coś będzie z tej rośliny, czy dać sobie spokój? proszę o porady, słabo znam się na tym, ale trochę poczytałem. Zrobiłem takie rzeczy jak podkład z keramzytu, oraz przesadziłem według zaleceń. Zastanawiam się tylko czy tej pierwszej rośliny nie przesadzić do starej małej doniczki tylko w nowej ziemi. Jeżeli ktoś orientuje się co to za rośliny to proszę o nazwy. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Łukasz
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za rośliny doniczkowe i czy coś z nich będzie?

Post »

Niewiele widać na zdjęciach ,zrób zdjęcie z dobrym oświetleniem i w zbliżeniu .To pierwsze może być dziwnym gruboszem :?:
Do drugiej roślinki zdjęcie liścia .
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do pierwszej niewiele mogę powiedzieć, nie znam gatunku, ale wydaję mi się, że roślina stoi w niewłaściwym miejscu - ma po prostu za ciemno, stąd wyciągnięte pędy. Do tego pewnie była nadmiernie/za często podlewana, stąd strata korzeni.
Druga to zamiokulkas, już na pierwszy rzut oka widać, że podobnie musiała być za często podlewana. Teraz zimą, rzadko powinno się go podlewać. Według mnie te czarne plamy na liściach to jest grzybica. Jedynie co można tutaj zrobić to poodcinać te jeszcze najbardziej zielone i je ukorzenić, na forum jest wątek, w którym opisane jak to zrobić. Resztę możesz zostawić, korzenie wydają się być o dziwo zdrowo wyglądać - może na wiosnę coś odbije.
Napisz jeszcze, jak często podlewałeś i jakie miał stanowisko (słoneczne, czy nie) i w jakiej stoi temp.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
wodnik63
100p
100p
Od: 30 paź 2010, o 13:10

Post »

Moim zdaniem na pierwszym zdjęciu to powyciągane ku światłu kalanchoe. Ja swoje obcinam po przekwitnięciu i podlewam rzadko, zwłaszcza w zimie.
Pozdrawiam, Baśka
lukaszz85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zamiokulkas to roślina, którą przywiozłem z mieszkania, które wynajmowałem. Znalazłem go z powbijanymi petami w ziemi i pomyślałem, że szkoda wyrzucać, zwłaszcza, że nie mam za dużo roślin. Wiem, że nową w sklepie mógłbym kupić i dać sobie spokój, ale wiadomo, wypracowane bardziej cieszy. Kwiat ten mam od 3 dni, więc nie wiem co przeżył :) Co do drugiego- Kalanchoe, to był w małej doniczce i stał około 1,5 metra od okna. Kiedyś go przelałem na pewno, bo po wyjęciu z osłonki zobaczyłem małe jeziorko, w którym stał chyba z tydzień, a to wszystko z niewiedzy. Chyba przestawię kwaity na parapet, tylko kaloryfer stoi, to nie wiem czy im nie zaszkodzi, bo tak nie mam gdzie postawić. Dzięki za odpowiedzi, jak macie jeszcze jakieś cenne rady, to chętnie posłucham.
Awatar użytkownika
wodnik63
100p
100p
Od: 30 paź 2010, o 13:10

Post »

Z własnego doświadczenia mogę doradzić, że przestawienie kalanchoe na parapet to bardzo dobry pomysł. One lubią dużo światła. Przyniosłam do pracy 3 kalanchoe, bidy nieziemskie, powyciągane, zaniedbane. Postawiłam je właśnie na parapetach, które są tuż nad grzejnikami. Nic im to nie wadzi, doszły do siebie i kwitły wszystkie trzy, mimo nagrzanych zimą kaloryferów. Do ziemi uniwersalnej dodałam im zwykłego piasku i pomieszałam, ten piasek im służy. I ostrożnie z podlewaniem, chociaż parapety nad tymi kaloryferami są szybko nagrzane i ziemia szybko przesycha, dlatego podlewam je częściej niż swoje w domu, jak doniczka robi się lekka i ewidentnie mają sucho. Powodzenia!
Pozdrawiam, Baśka
lukaszz85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki! Na parapecie ustawiłem i zobaczymy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”