Posiadam dwie rośliny. Nie znam ich nazw, ponieważ wziąłem je skądś i postanowiłem podratować. Pierwsza z nich, ta ze zwisającymi gałązkami, była w małej doniczce plastikowej z otworami, przesadziłem ją do dużo większej plastikowej i wsadziłem w kremowa osłonkę.

Gdy wyjąłem ją z ziemi okazało się, że ma bardzo mało korzeni (kończą się zaraz przy łodydze) i prawie nie wrosła się w ziemię. Czy to przesadzenie coś pomoże, bo sam myślę że nowa doniczka trochę za duża (stara 11 nowa 17cm), ale może coś z tego wyjdzie?
Druga roślina ma duży system korzenny.

Wyrasta z niej tylko jedna cała gałązka, reszta jest poucinana. Przesadziłem ją w lekko większą doniczkę.

Czy coś będzie z tej rośliny, czy dać sobie spokój? proszę o porady, słabo znam się na tym, ale trochę poczytałem. Zrobiłem takie rzeczy jak podkład z keramzytu, oraz przesadziłem według zaleceń. Zastanawiam się tylko czy tej pierwszej rośliny nie przesadzić do starej małej doniczki tylko w nowej ziemi. Jeżeli ktoś orientuje się co to za rośliny to proszę o nazwy. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Łukasz