Myrica gale - woskownica europejska

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Myrica gale - woskownica europejska

Post »

Kochani, przeszukiwałem forum ale nie odnalazłem za bardzo informacji - czy ktoś z was posiada bądź zna namiary gdzie można LEGALNIE zakupić sadzonki woskownicy europejskiej Myrica gale? Dodam, że roślina nie ma nic wspólnego z hoyą, popularnie nazywaną woskownicą.

Woskownica europejska to rodzimy krzew, ale bardzo rzadki - występuje w wilgotnych miejscach (olsy, bagienne bory, wilgotne obniżenia między wydmami) wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Widziałem ją raz w pobliżu rezerwatu Bielawa pod Władysławowem - nie jest może niesamowicie zachwycająca z wyglądu, przypomina krzaczastą wierzbę uszatą (z wyjątkiem leciutkiego ząbkowania lisci) ale całkiem ciekawa, natomiast wydzielany przez całą roślinę zapach niepowtarzalny - kadzidłowo-terpentynowy. Kłopot w tym, że jest chroniona prawnie i skrajnie rzadka, więc pozyskanie z natury nie wchodzi oczywiście w rachubę. Ale jak wiemy, jest wiele rodzimych chronionych gatunków roślin powszechnie dostępnych w handlu (choćby przebiśniegi, wielosił błękitny, cis pospolity i masa innych). Natomiast gdzieniegdzie widziałem informacje że można ją uprawiać w ogrodach w wilgotnych miejscach i gdzieniegdzie kupić. Ale na najpopularniejszym chyba all.... nie ma. Może ktoś coś wie, jakaś szkółka ozdobnych krzewów? Będę bardzo wdzięczny za odzew :wink:

Obrazek
Obrazek
Kuba
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p

Re: Myrica gale - woskownica europejska

Post »

ojej, nie mogę już edytować postu :? ... więc jakby co, garść linków, może kogoś naprowadzą:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Woskownica_europejska
http://f2.atlas-roslin.pl/pelna/gatunki/Myrica_gale.htm
Kuba
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja natknęłam się na nią tutaj: http://www.futuregardens.pl/myrica-gale ... ejska.html

Zastanawiam się nad nią, bo mam jedno miejsce w ogrodzie, gdzie co jakiś czas stoi woda. Padły mi tam inne rośliny, m.in. piwonia, która nie lubi nadmiaru wody. Może właśnie woskownica?
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p

Post »

Dziękuję wam pięknie za odzew! ;:63

Agnieszko, jeśli tam często stoi woda to nie wahaj się! Zapach zrekompensuje wszystko, o ile lubisz takie wonie :roll: Szczególnie jeśli masz w miarę kwaśną ziemię, a jeśli nie to możesz podsypać torfu. Ciekawa roślinka, rodzima a jednocześnie bardzo rzadka. Woskownica wyraźnie lubuje się w bardziej atlantyckim klimacie, co znaczy że u Ciebie w ogrodzie powinna się udać - podobno istnieją/istniały jakieś jej stanowiska pod Lubskiem i Żarami. U mnie na Mazowszu nieco surowszy klimat więc musiałbym znaleźć bardziej osłonięte miejsce.

Oby woskownice zawitały w naszych ogrodach! :D
Kuba
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Hm, tak teraz sobie myślę, że tam jest gliniasto. Ona by chyba nie dała rady... Ale może znajdę jej inne stanowisko, bo jestem zaintrygowana :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Gdyby Cię to interesowało,to mam Myrica carolensis. Krzew częściowo zimozielony, owoce
wielkości pieprzu pokryte woskowym nalotem. Liście skórzaste,pachnące. Owoce utrzymują się
na krzewie do wiosny.Pochodzi ze zdobycznych nasion, z botanika w Monachium. Występuje
w formie dwupiennej oraz jako obojnak.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p

Post »

Dziękuję za propozycję mirzan! :) Ostatnio jednak jeśli tylko mogę, to wybieram do ogrodu "ojczyste" gatunki, coby rodzimą florę wspierać i popularyzować :lol:
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”