Prywatne arboretum (...)
Prywatne arboretum (...)
Witam Mam niewielką działkę na której rośnie 20-kilkuletni las samosiejek sosny... Jesienią poobcinałem im boczne gałęzie by to przypominało bardziej drzewa niż krzaki... Stwierdziłem że jest tam strasznie dużo wolnej przestrzeni... Postanowiłem na wiosnę nieco wzbogacić ten teren o inne rośliny... Mam zamiar posadzić tam buk oraz modrzew... ale Mógłby tam przemycić kilka innych roślin.. Daglezję choinę kanadyjską kasztanowca jadalnego miłożęba oraz metasekwoję platana tulipanowca mamutowiec . Jakie drzewa mogły by być waszym zdaniem ?? Piaszczysta ziemia ( przy rzece w miarę wilgotne powietrze ) Część tych roślin już mam
Zastanawiam się jak rośnie daglezja oraz choina na słabej glebie. Czy jest sens ?? Tanio można kupić wiele siewek... Chciałbym by to były główne rośliny pozostałe wymienione to jako dodatek i urozmaicenie na niewielkiej działce ( jakieś 3- 5 sztuk z każdego gatunku )
Zastanawiam się jak rośnie daglezja oraz choina na słabej glebie. Czy jest sens ?? Tanio można kupić wiele siewek... Chciałbym by to były główne rośliny pozostałe wymienione to jako dodatek i urozmaicenie na niewielkiej działce ( jakieś 3- 5 sztuk z każdego gatunku )
Re: Prywatne arboretum (...)
Daglezja da sobie radę, miłorząb również, tulipanowiec -kwaśna ziemia i osłonięte miejsce nie na wypierdzianowie , metasekwoja lubi mokro , z małego może przemarzać, chociaż i u mnie widziałem , że dają radę bez osłaniania na zimę, prędzej jednak padają z powodu suszy fizjologicznej, platan w sumie też powinien dać sobie radę.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
W Tamtym roku posadziłem 4 metasekwoje 2 w ekstra podmokłym terenie 2 już za bardzo mokro tam nie ma... Nie wiem czy tam też można je sadzić... Podlewać nie mam zamiaru, a szkoda by było gdyby padły... Coś się wymyśli jest jeszcze czas...
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja bym polecił aralie japońską nie wymaga jakieś tam gleby rośnie wszędzie ja mam ją na piaszczystej glebie i daje radę
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)