Jak sie pozbyc trzciny?
Jak sie pozbyc trzciny?
Witam
Mam problem z pozbyciem sie trzciny z działki
Kiedyś był to teren podmokły na którym głównie rosła trzcina nawet 2,5m wys.
Dwa lata temu wyrównałem ten terem warstwą 05 - 1 m ale to dziadostwo dalej wyrasta i nie pomaga nawet Roundup
Czy któryś z forumowiczów ma pomysł jak się pozbyć tej trzciny?
Mam problem z pozbyciem sie trzciny z działki
Kiedyś był to teren podmokły na którym głównie rosła trzcina nawet 2,5m wys.
Dwa lata temu wyrównałem ten terem warstwą 05 - 1 m ale to dziadostwo dalej wyrasta i nie pomaga nawet Roundup
Czy któryś z forumowiczów ma pomysł jak się pozbyć tej trzciny?
- arturro
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 cze 2007, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polecam Herbitor Super 440 sobie Ja pryskam raz do roku w obrębie pomnika na cmentarzu i żaden chwaścik nie ma prawa głowy wytknąć znad ziemi. Nim wlasnie wyniszczylem trzcine na pobliskim rowie, Poczytaj o nim w necie i stwierdzisz czy możesz go użyć u siebie. Czy masz na tym terenie juz jakieś nasadzenia??
Pozdrawiam.
yogi1976 wspomniałeś że masz problem z trzcina na działce, więc odradzłbym herbitor. może zniszczy trzcine ale w miejscach oprysku przez ok 2 lata nic nie wyrośnie. proponuję wykosić a jak zaczną odbijać to spryskać roundupem (lub innym srodkiem z glifosatem) ale nierozcieńczonym (niezbyt zgodne z instrukcja na opakowaniu ale myśle że mniej szkodliwe od herbitoru).żeby roślinom obo nic sie nie stało pasowałoby na końcówkę opryskiwacza zrobić osłonę, np. z odciętej górnej części plastikowej butelki na wode mineralną. jeżeli chce ci się bawic a tego"dziadostwa" nie jest za dużo można odbijające trzciny posmarowac pędzelkiem zamoczonym w nierozcieńczonym roundupie.
nie ręcze za efekt ale bezpieczniejsze dla działkowej biocenozy.
Pozdrawiam
nie ręcze za efekt ale bezpieczniejsze dla działkowej biocenozy.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jedynym skutecznym sposobem pozbycia się trzciny jest posmarowanie świeżo wyrośniętych listków każdej z roślin przy pomocy pędzelka(mazakiem) nie rozcieńczonym roundapem. Jest to pracowite ale skuteczne pozbycie się tej rośliny. Podziemne kłącza tych roślin są nierzadko na głębokości do 1 metra i niezmiernie daleko się rozprzestrzenia. Oprysk rozcieńczonym roundapem nic nie daję bo małe ilości roundapu nie zdołają dotrzeć do podziemnych kłączy. Oprysk roundapem bez rozcieńczenia jest ryzykowny dla innych roślin ,drogi i co najważniejsze, tyle należy użyć środka ile jest niezbędne Jako że trzcina jest trudnym przeciwnikiem dla roudapu należy przy pomocy pędzelka posmarować na całej długości wąskie listki od góry w dół(wystarczy 2-4 listki niezbyt dokładnie). Walka jest długa bo pomimo smarowania długo jeszcze będą wydobywać się z ziemi nowe pędy. Można podjąć walkę już teraz, ale skuteczniejsza będzie na wiosnę w maju gdy rośliny szybko rosną i szybko przetransportują roundap z listka do korzenia. Cierpliwości życzy tadeusz
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może by tak bardziej przemyślnie i finezyjnie? Nie próbowałem, ale trzcina to ze wszech miar roślina jednoliścienna! A więc Fusilade. I nie trzeba się babrać pędzelkami ani przekraczać stężeń czy uważać na wszystko w koło przez lata.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trzcinę warto wiosną perfidnie podkarmić azotem, wtedy ma delikatniejsze i większe liście z mniejszym nalotem, łatwiej wchłania glifosat, do roztworu warto też dodać azotan aomonu (0,5% roztwór tego nawozu), roślina wówczas pazernie wchłania przez liście nawóz z herbicydem, oprysk wykonać gdy rosliny mają do 70 cm wysokości, w wyższym stężeniu