Jak podciąć brzozę? A może wyciąć?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
GrAz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2013, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak podciąć brzozę? A może wyciąć?

Post »

Na działce mam dwie wiekowe brzozy. Jak wiatr przewróci to będzie WIELKI problem. Obawiam się o bezpieczeństwo mojego domu i budynków gospodarczych sąsiada.
Nie chciałbym ich całkowicie wycinać więc zastanawiam się nad przycięciem. Tyle, że kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać i jak ją przyciąć. Jeśli znalazłbym firmę, która zrobiła to za mnie, to byłbym zadowolony ale nie wiem czego i gdzie szukać. Może macie jakieś sugestie. Działka jest w miejscowości Augustów.
Znalazłem na necie wniosek do urzędu. Ale qrcze jak do tego podejść praktycznie (piła i chęci są). Nie chcę uszkodzić drzewa (wolałbym przyciąć niż wyciąć). Poza tym otrzymałem informację, że przycięcie nie może szpecić korony drzewa (...i co to niby znaczy?! oszpecić brzozę?!).
Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Jak podciąć brzozę? A może wyciąć?

Post »

Oszczecic to znaczy zrobić z niej karakana / straszydło. Obciąć byle jak i jak nam pasuje np. na pół, a potem wygląda że ni przypiął ni przyłatał, krótko mówiąc jak spół dupy zza krzaka :lol:

Jedyny i jako pierwszy wpadł mi taki pomysł.

Obrazek

jakiś sąsiad z wysięgnikiem :roll: praca w bezwietrzny dzień przy ładnej pogodzie bezdeszczowej ,suchej ale nie mroźnej .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

robertP2 pisze:Jedyny i jako pierwszy wpadł mi taki pomysł.
Taka koncepcja raczej nie uchroni budynków w razie powalenia się drzew.
Ja bym zostawił 1/3 z wysokości drzew i liczył że odbiją wiosną, jednak przez pierwsze 2 lata będą one tylko straszyć. Druga opcja to wyciąć wszystko, wyrwać korzenie i posadzić nowe brzozy. Na dobrym stanowisku urośnie ona bardzo szybko.

Co do wycinki, to warto podejść do najbliższego posterunku OSP, z reguły podejmują się oni takich zleceń.
GrAz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2013, o 10:17

Post »

Ba, przed zamieszczeniem postu dostałem nawet do Pana Prezesa OSP telefon :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”