Jestem osobą nową na forum i chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat nurtujących mnie kwestii.
Mianowicie chciałbym zająć się uprawą żywotników zachodnich, czytałem trochę ta temat metody ich rozmnażania poprzez wysiew nasion lecz jak się okazuje tylko dany gatunek może dziedziczyć większość cech natomiast odmiana już tylko w 30 procentach. korzystniejsze i bardziej pewne jeśli chodzi o cechy jest rozmnażanie poprzez szczepienie.
Moje pytanie dotyczy tego, mianowicie gdzie można zdobyć konkretne nasiona danej odmiany lub jak ją rozmnożyć i z czego na początku chcąc wsadzić lub wysiać ok. 10 000 sztuk. Owszem są nasiona w dwóch znanych polskich firmach lecz znalazłem tam tylko kilka odmian a z tego co mi wiadomo jest ich kilkanaście. Skąd mogę wziąć nasiona lub sadzonki danej odmiany, czy szukać nie na polskim rynku czy po prostu nie ma takich nasion np. Thuia Occidentalis Danica, a może mam kupić 100 sztuk 4 letnich krzewów i stopniowo rozmnażać je przez szczepienie.
Proszę o pomoc gdyż wertowanie wyszukiwarki google we wszystkie strny nie przyniosło efektów

Pozdrawiam