Nasiona i sadzonki żywotnika

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
konradm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lis 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nasiona i sadzonki żywotnika

Post »

Witam serdecznie.
Jestem osobą nową na forum i chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat nurtujących mnie kwestii.
Mianowicie chciałbym zająć się uprawą żywotników zachodnich, czytałem trochę ta temat metody ich rozmnażania poprzez wysiew nasion lecz jak się okazuje tylko dany gatunek może dziedziczyć większość cech natomiast odmiana już tylko w 30 procentach. korzystniejsze i bardziej pewne jeśli chodzi o cechy jest rozmnażanie poprzez szczepienie.
Moje pytanie dotyczy tego, mianowicie gdzie można zdobyć konkretne nasiona danej odmiany lub jak ją rozmnożyć i z czego na początku chcąc wsadzić lub wysiać ok. 10 000 sztuk. Owszem są nasiona w dwóch znanych polskich firmach lecz znalazłem tam tylko kilka odmian a z tego co mi wiadomo jest ich kilkanaście. Skąd mogę wziąć nasiona lub sadzonki danej odmiany, czy szukać nie na polskim rynku czy po prostu nie ma takich nasion np. Thuia Occidentalis Danica, a może mam kupić 100 sztuk 4 letnich krzewów i stopniowo rozmnażać je przez szczepienie.
Proszę o pomoc gdyż wertowanie wyszukiwarki google we wszystkie strny nie przyniosło efektów ;:185
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasiona i sadzonki żywotnika

Post »

Zalezy od tego ile chcesz wyprodukowac nowych roślin. Powiedzmy, że z jednej doroslej rośliny mozesz pobrac kilkadziesiat sadzonek i je ukorzenic. To jest metoda najskuteczniejsza, bo masz wtedy sporo nowych roślin, których cechy sa identyczne jak rosliny matecznej.
Zeby ukorzenic jakąs odmiane na duza skale handlowa muissz uzykac zgode na jej rozmnazanie i obrót. Tak wiec zapłacic licencje hodowcy danej odmiany.
Oczywiście musisz najpierw zweryfikowac, czy dana odmiana jest zarejestrowana we Wspólnotowym urzędzie odmian roslin.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona i sadzonki żywotnika

Post »

Po pierwsze musisz dużo poczytać, sięgnij do książek, w internecie nie znajdziesz pewnych informacji a duża część się wyklucza. Żywotniki się sadzonkuje, nie szczepi i nie wysiewa, poza szczególnymi przypadkami. Kupujesz 5-10 krzaków i tniesz na sadzonki, ukorzeniasz i po 3-4 sezonach masz fajne roślinki. Powszechnie znane, stare odmiany nie mają licencji więc możesz je produkować ile chcesz, twój problem jeśli tego nie sprzedasz potem. A nasionami sobie głowy nawet nie zawracaj bo można w ten sposób rozmnażać tylko czyste gatunki, odmiana żebyś mógł sprzedawać ją pod konkretną nazwą odmianową musi być klonem, identycznym pod względem cech. Nie trochę podobnym lub bardzo podobnym, ale identycznym. Chyba nikomu nie podobałby się szpaler z żywotników które każdy mają inny kształt, tempo wzrostu, średnicę korony itd.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”