Czy nie przepłaciłam za warzywa od "wozu przyjezdnego"?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
anna789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lis 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy nie przepłaciłam za warzywa od "wozu przyjezdnego"?

Post »

Witam,
Pytanie raczej do znawców tematu (bo teraz patrzyłam w necie różne ceny, ale znając życie pewnie więcej).

Przed chwilą zakupiłam "na szybkiego" od wozu przyjezdnego na osiedle: 30 kg ziemniaków, 20 kg cebuli, 15 kg marchwi, 15 kg buraków, 10 kg kapusty białej, 5 kg kiszonej (chyba, bo jest zrobiona gotowa w pojemniku plastikowym), 5 kg pietruszki, 2,5 kg selera, wnieśli szybko do domu i nie miałam czasu aby przeliczyć- ile maxymalnie miałam zapłacić? Zapłaciłam 200 zł i aż brzuch mnie z nerwów rozbolał, że może mnie oszukali :oops:
"Wstań i Walcz"
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy nie przepłaciłam za warzywa od "wozu przyjezdnego"?

Post »

Możesz policzyć sama http://www.silvicola.pl/ceny/rynek_hurtowy_bronisze.I przypuszczam, że jakieś 50zł za dużo, tak bez liczenia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Policzyłam na szybko według tej stronki podanej przez ekopom i wyszło 150,9 zł (po najdroższych cenach). Sporo sobie za wniesienie policzyli...
anna789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za przede wszystkim szybkie odpowiedzi. Też tak czułam, ze przepłaciłam 50 zł ponad- zobaczyłam to po minie wnoszącego (który się śmiał do drugiego patrząc na okna), który szybko odjechał spod bloku. Spisałam tylko rejestrację tak na wszelki wypadek.
"Wstań i Walcz"
anna789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jest na forum może ktoś z woj. opolskiego?

Ewentualnie może ktoś doradzi mi co mogłabym teraz zrobić, czy są szanse na znalezienie tych facetów (znam kolor i przypuszczalną nazwę furgonetki/busa wraz z nr rejestr.) I co jeśli bym spotkała/znalazła- oni pewnie mają prawo odpowiedzieć jako przedsiębiorca, że ma cenę dużo powyżej maxymalnej i mogę mu skoczyć? Czy reguluje to jakaś ustawa czy cosik podobnego na czym bym się mogła oprzeć, że jednak nie mogą sobie brać cen z kosmosu,...

Nie chcę się szarpać na Policji dla 50 zł, ale wkurzona jestem, że się wierzyć nie chce. Pierwszy raz w życiu zamawiałam warzywa do domu, zawsze miałam co nieco z mojego ogródka z Działkowca lub ze sklepu,...
"Wstań i Walcz"
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli warzywa są dobrej jakości i smaczne, to lepiej odpuścić, szkoda nerwów i na przyszłość nauczka.. Usługa też kosztuje, transport, czas, ich ryzyko, że coś zostanie, uszkodzi. Jutro już będziesz spokojniej to przeżywać, oby mieć tylko takie kłopoty.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Nie ma podstaw do wnoszenia oskarżenia, bo nie zmusili Cię do kupna, cenę podali, Ty się na nią zgodziłaś, towar dostarczyli, taki jak oferowali; z tego co wiem, można oferować ceny z kosmosu i można sprzedawać marchewkę po 100 zł za kilogram, jeśli ktoś zechce tyle zapłacić :wink: A panowie jeżdżący z warzywami po domach oczywiście, że mają drożej niż na bazarku, bo dochodzi koszt transportu, choć niekoniecznie musi to być aż tyle drożej.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Mam rodzinę co tak sprzedaje warzywa, dlatego ja nim coś kupię dopytuję o cenę, koszty dodatkowe. Do każdego worka zajrzę, bo wiem co potrafią robić. Warto powiedzieć, że mają poczekać i pytając o ceny wszystko samodzielnie policzyć - choćby na kartce.

Pieniędzy nie odzyskasz, ale jak masz rejestrację wozu to można popytać czy można zgłosić do kontroli, czy mają uprawnienia na taki handel (bo i się rozliczać z tego muszą). Ale nie wiem od strony prawnej, czy miałaś świadków kupna itp.
anna789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No faktycznie, raczej odpuszczę, bo pewnie za transport może doliczyli, w sumie za wniesienie być może. Ja wiem, że to może wydawać się, że czemu od razu nie dopytywałam, ale oni podali cenę 70% towarów, za kapustę już nie (tylko przy podliczaniu), ja z kolei miałam sajgon w domu- bo jednym dzieckiem dwulatkiem się opiekuję i był jeszcze mój synek, zadzwonił telefon, coś mi się gotowało, masakra w kapciach,...On powtarzał w sumie wszystko już na gotowe czyli: ziemniaki 40, i.t.d już bez stawki i końcowa była 210, dałam 200 i podarował 10 :D
Ech
"Wstań i Walcz"
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wg tej podanej strony, policzyłam tak na okrągło, bo tam jakieś procenty jeszcze do cen się dolicza, niektórych, i mnie wyszło 170 zł około... Więc chyba się nie opłaca nic z tym robić... A jak policzyć u nas ceny, to takie jak tam sprzedają, u nas skupują, więc pewnie nie przepłaciłaś... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Faktycznie, tu nie ma znamion oszustwa. Wzięłaś takie warzywa, tyle kg, podali Ci taką cenę, Ty zapłaciłaś. Nikt Ci nic nie ukradł.
Idziesz do jednego sklepu i za banany płacisz 4,5 zł, a w drugim 7 zł. Czy to oszustwo?
Mam na imię Ilona...
anna789
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

anabelka23 pisze:Faktycznie, tu nie ma znamion oszustwa. Wzięłaś takie warzywa, tyle kg, podali Ci taką cenę, Ty zapłaciłaś. Nikt Ci nic nie ukradł.
Idziesz do jednego sklepu i za banany płacisz 4,5 zł, a w drugim 7 zł. Czy to oszustwo?
Nie no oczywiście, że przesadziłam, teraz ochłonęłam, ale sąsiadka tak mnie nakręciła, że wszędzie złodzieje i.t.p, że wg. niej to co najmniej 80 zł w plecy, teraz naprawdę już mi przeszło...Ona słyszała jak do niej mówili całkiem inne ceny (i według jej właśnie opowieści powinnam zapłacić 120), ja już nie wnikam.
"Wstań i Walcz"
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20

Post »

Jakieś dwa tygodnie temu córka kupiła na targu 20 kg buraka ćwikłowego zapłaciła 40 zł, byłam zaskoczona ceną i chyba słusznie...na tej stronce jest cena maksymalna 1zł/kg ;:oj czyli przepłaciłam ;:223
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Felciu, czytam, że z Małopolski jesteś... U nas na giełdzie burak ćwikłowy po 2zł był za kg... To pewnie nie przepłaciła... Tamte ceny są wielkopolskie... Oni mają lepsze, u nas zawsze drożyzna...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20

Post »

A to się cieszę,że nie przepłaciłam :D Lepsze to my mamy ...bo droższe :wink:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”