„Jaskinie... Przez całe wieki leżały poza sferą uczciwych ludzkich zainteresowań. Zapuszczali się
w nie co najwyżej zbzikowani poszukiwacze skarbów- brzęcząc loretańskimi dzwonkami
i w draperiach "sopleńców" dopatrując się strąków szczerego złota”- słowa Józefa Nyki.
Jaskiniami nazywamy dostępne człowiekowi naturalne przestrzenie w skałach magmowych, zarówno głębinowych jak i wylewnych (granity, porfiry, bazalty, tufy wulkaniczne), w skałach osadowych (wapienie, dolomity, gipsy, piaskowce, zlepieńce) jak również w skałach przeobrażonych (gnejsy, marmury). Niewielkie zagłębienia podskalne nazywane są schroniskami.
Jaskiniami nie są przestrzenie wytworzone sztucznie w skałach na skutek działalności człowieka np.: tunele, kopalnie, sztolnie itp.
Biorąc pod uwagę genezę jaskiń, dzieli się je na pierwotne i wtórne. Pierwotne tworzą się jednocześnie ze skałą, w której występują. Do tego typu należą jaskinie w rafach koralowych, trawertynach lub stożkach pogejzerowych. Wtórne tworzą się na skutek reakcji chemicznej wody, ruchów tektonicznych i wietrzenia.
Wszystkie znane jaskinie można zaliczyć do jednego z trzech typów morfologicznych: jaskinie poziome, pionowe lub jaskinie typu pośredniego.
Jasknie udostępnione w celach turystycznych w Polsce
1 - Jaskinia w Mechowie (Pomorze Gdańskie) Z tego co ja wiem trwają prace nad udostępnieniem tej jaskini do celów turystycznych. Jeśli ktoś ma sprawdzone informacje na ten temat proszę o informacje

2 - Jaskinia Raj (Góry Świętokrzyskie)
3 - Jaskinia Ciemna (Ojcowski Park Narodowy)
4 - Jaskinia Łokietka (Ojcowski Park Narodowy)
5 - Jaskinia Nietoperzowa (Dolina Będkowska)
6 - Jaskinia Wierzchowska Górna (Dolina Kluczywody)
7 - Jaskinia Smocza Jama (Kraków - pod Wawelem)
8 - Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie (masyw Śnieżnika)
9 - Jaskinia Radochowska (Kotlina Kłodzka)
Jaskinia Dziurawy Kamień (Karkonosze)
10 - Jaskinia Malinowska (okolice Szczyrku)
11 - Jaskinia Dziura (Dolina Ku Dziurze - Tatry)
12 - Jaskinia Mroźna (Dolina Kościeliska - Tatry)
13 - Jaskinia Mylna (Dolina Kościeliska - Tatry)
14 - Jaskinia Raptawicka (Dolina Kościeliska - Tatry))
15 - Jaskinia Obłazkowa (Tatry)
16 - Jaskinia Smocza Jama (Wąwóz Kraków)
Ja zwiedziłam jaskinie Jury Krakowsko-Wieluńskiej i to właśnie z tej wyprawy będą pochodziły zdjęcia
Jeśli będą jakieś pytania to proszę na bieżąco je zadawać. Postaram się wyczerpująco na nie odpowiedzieć.
---------------
Angelika