kaLo pisze:Dla odmiany proszę przeczytać jeszcze raz moją wypowiedż ale ze zrozumieniem.A kiedy i gdzie w czasie zimowych odwilży spotkał Pan temp. -17 st? Póki co miedż nadal jest używana w produkcji organicznej i jest wprost nieodzowna dla zdrowia człowieka:
Miedź jest składnikiem odżywczym ale także należy do grupy substancji toksycznych.
Jak widać bez miedzi ani rusz w odróżnieniu o środków lobbowanych przez koncerny chemiczne,poza tym tylko miedziowe skutecznie zwalczają choroby bakteryjne(szczególnie tlenochlorek z powodu zawartości chloru- wyjątkowo silnego antyseptyka)
Najpierw pisze Pan, że można jej użyć nawet w czasie odwilży zimowej, następnie zaprzecza to Pan pisząc, że można stosować ją w każdej temperaturze. A to już bzdura bo musi być przynajmniej +5 stopni Celsjusza.
Następnie pisze Pan, że preparaty miedziowe należą do najmniej szkodliwych, kolejna nieprawda. Czego argumentacje przedstawiłem wyżej. To że nadal można jej używać to dobrze i również jestem przekonany o skuteczności preparatów miedziowych w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Na sam koniec recytuje mi Pan całe litanie jak miedź wpływa na organizm człowieka, po co? Rozmawiamy o problemie fitopatologicznym, a nie internistycznym. O toksyczności miedzi, występującej w nadmiarze w organizmach żywych jest sporo artykułów w internecie i nie tylko, odsyłam jeśliś Pan zainteresowany. Jej toksyczność i negatywne działanie na organizmy glebowe np. dżdżownice jest jednym z głównych powodów jakie kierują chęcią wycofania jej z użytku w ochronie roślin.