Cięcie i prowadzenie młodych sadzonek
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: cięcie i prowadzenie młodych sadzonek
Te krótkie zostaw, dłuższy lekko skróć, ale dopiero na wiosnę.
Pozdrawiam,
GP
GP
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cięcie jabłoni
Słuchajcie mam dylemat czy skracać pędy jednoroczne zakończone pąkiem kwiatowym, o takie:

Bo słyszałem i czytałem (na stronach internetowych) różne opinie np. że na jednorocznym pędzie nie będzie owocu, a jak już będzie to mały i zdeformowany. Jednak niektórzy mówią i na niektórych stronach pisze że jabłoń owocuje na 1,2 i 3 letnim drewnie.

Bo słyszałem i czytałem (na stronach internetowych) różne opinie np. że na jednorocznym pędzie nie będzie owocu, a jak już będzie to mały i zdeformowany. Jednak niektórzy mówią i na niektórych stronach pisze że jabłoń owocuje na 1,2 i 3 letnim drewnie.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Jeżeli jest to na końcu przewodnika to wytnij, jeżeli na pędzie bocznym a drzewko było sadzone nie później niż wiosną zostaw.
Pozdrawiam,
J
J
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Nie, bo mój post został tu przeniesiony do tego tematu o młodych drzewkach, ale chodzi mi tu o pędy jednoroczne (prątki- wydłużone krótkopędy), które wyrastają corocznie z gałęzi poziomo na jabłoniach 15 letnich. Mi się wydaje żeby to zostawić ponieważ jednak są zakończone pąkiem kwiatowym.
PYTANIE 2. Gdyby już owocował to owocowaniu skrócić albo może przyciąć czy zostawić tak jak jest (wtedy będzie to już 2-letnie drewno).
PYTANIE 2. Gdyby już owocował to owocowaniu skrócić albo może przyciąć czy zostawić tak jak jest (wtedy będzie to już 2-letnie drewno).
Pozdrawiam Paweł
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie i prowadzenie młodych sadzonek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)