Nowe nasadzania swierka i tuji Smaragd

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Ajjjc
50p
50p
Od: 5 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Nowe nasadzania swierka i tuji Smaragd

Post »

Witam
Zamówiłam 50sztuk świerku 50cm oraz 20sztuk 70cm. Kopane z gruntu.
Mam zamiar je posadzić we wrześniu. Gleba raczej gliniasta , kilka Tuji Szmaragd zmarnowałam przez tę glębę, bo prawdopodobnie
woda stała, korzenie zgniły :cry:
ale wracając do tematu
Mam zamiar posadzić w gotowe podłoże.....i teraz pytanie odnośnie nawożenia..... jedni mówią przez pierwsze dwa tygodnie ZADNYCH NAWOZÓW, inni radzą w dołek sypnąć nawóz interwencyjny typowy przy sadzeniu......czytam i już głupieje.......sama bym w dołek dała nawóz potem podłoża trochę i dopiero świerk.....ale boję się że zmarnuję jak Tuję.
Gleba chyba raczej zasadowa, ponieważ rośnie u mnie pięciornik rozłogowy ( przynajmniej tak na forum ktoś go określił)

Czym tę glębę też poprawić aby kwaśniejsza była? siarczan amonu?

Co do tuji , wsadziłam ok 30 sztuk , 10 padło na amen, kilka zielonych zostało, ale kilka już brązowieje, co radzicie? Wykopać, dać gotowe podłoże? Boję ze reszta padnie , jak nie teraz to zimą, przez stojącą wodę.
Chore nie są pod korą są prawidłowe, tzn po oderwaniu na gałązce kory. Także musi to być wina gleby.
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Pytania da znawców , Nowe nasadzania swierku , Tuji szmarag

Post »

Gotowe podłoże niczego nie zmieni, drzewko będzie jak w glinianej donicy, wypełnionej tym podłożem bez odpływu.Lepiej zrobisz jak usypiesz niewielkiej wysokości wał i na nim posadzisz tuje zwyczajnie do takiej ziemi jaką masz, bez nawozów, włóknin itp..Najlepiej sadzić takie z doniczek, odradzam kopane na ciężką glebę, bo wolno i z trudem regenerują uszkodzenia korzeni, często usychają całkowicie.
Ajjjc
50p
50p

Post »

dziękuje za odp. ;:138 a mam jeszcze jedno pytanie .jakby zrobić drenaz pod świerkami, tzn wykopać wielki dół wyłożyć kamienie, potem ziemia, dopiero roślina .zda to egzamin czy nie ma sensu?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Wkop na całej dł. przed roślinami rurę drenarską i zasyp żwirem :

Obrazek

Przemieszaj dodatkowo glebę z piaskiem zanim posadzisz rośliny. Pamiętaj że woda musi schodzić do jakiegoś zbiornika lub rowu.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To,że iglaki rosną w kwaśnej ziemi to stara zresztą kłamliwa teza sprzedawców .
Tak jak pisze Selli żadnych nawozów , żadnego zakwaszania, zero agrowłóknin i innego badziewia.Posadzić w zwykłej ziemi na wzgórce.Zarówno świerk jak i thuja ma korzenie rozłożyste i idące na boki.Bez wielkich kombinacji będzie dobrze :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Ajjjc
50p
50p

Post »

to teraz proszę o wyjaśnianie jak krowie na rowie hi hi ile ma mieć wał tzn ile wysokości i szerokości.

z pomysłu o o drenażu też skorzystam tylko pytanie jaki żwir jaką frakcje , oraz o rurę ,o fi ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”