Wysoki czy niski dach przy tunelu foliowym?? Proszę o rade

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Tomason31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wysoki czy niski dach przy tunelu foliowym?? Proszę o rade

Post »

Witam stawiam w tym roku dość spory tunel foliowy. A mianowicie 5m szeroki 15m długi i wysoki...?? i tu właśnie zaczynają sie schody bo nie wiem jaki wysoki zrobić dach. Tunel robiony jest z drewna ,dach dwu spadowy.Z jednej strony przydał by sie dość duży spad,ponieważ martwie sie o zime ( śnieg) który przy większym spadzie na pewno by lepiej spadał, druga strona to utrzymywanie ciepła w środku, na pewno ciepło dużej by sie utrzymywało jeżeli dach by był niższy. Proszę o rade pozdrawiam
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wysoki czy niski dach przy tunelu foliowym?? Proszę o rade

Post »

Ja miałem w zimie dach ok. 90 stopni, tunel 3x6m, same krokwie, bez łat, tunel spokojnie wytrzymał (krokwie co 1,5m). Teraz właśnie buduję drugi, tylko, że mały: 2x3, także tutaj dam dach jakiś 130 stopni. Zależy też od materiału jakim dysponujesz (grubość krokiew i ilość). Jak dasz grube krokwie to nawet duży kąt może być.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kąty podaje sie o ile linia dachu będzie podniesiona w stosunku do poziomu. W tym układzie spadek jest od 0-60o, a najczęściej mieści się w przedziale 30-45 stopni
Tomason31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Materiał z jakiego ja zrobie dach to będą dość grube łaty które zostały mi z wymianu dachu domu.Więc raczej nie martwie sie o wytrzymałość bo dam je dość gęsto jakie 70 80 cm. Chodzi mi raczej o ciepłote. Czy czasem szybciej nie będzie uciekała jak dach będzie wysoki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”