Wysoki czy niski dach przy tunelu foliowym?? Proszę o rade
Wysoki czy niski dach przy tunelu foliowym?? Proszę o rade
Witam stawiam w tym roku dość spory tunel foliowy. A mianowicie 5m szeroki 15m długi i wysoki...?? i tu właśnie zaczynają sie schody bo nie wiem jaki wysoki zrobić dach. Tunel robiony jest z drewna ,dach dwu spadowy.Z jednej strony przydał by sie dość duży spad,ponieważ martwie sie o zime ( śnieg) który przy większym spadzie na pewno by lepiej spadał, druga strona to utrzymywanie ciepła w środku, na pewno ciepło dużej by sie utrzymywało jeżeli dach by był niższy. Proszę o rade pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysoki czy niski dach przy tunelu foliowym?? Proszę o rade
Ja miałem w zimie dach ok. 90 stopni, tunel 3x6m, same krokwie, bez łat, tunel spokojnie wytrzymał (krokwie co 1,5m). Teraz właśnie buduję drugi, tylko, że mały: 2x3, także tutaj dam dach jakiś 130 stopni. Zależy też od materiału jakim dysponujesz (grubość krokiew i ilość). Jak dasz grube krokwie to nawet duży kąt może być.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
kąty podaje sie o ile linia dachu będzie podniesiona w stosunku do poziomu. W tym układzie spadek jest od 0-60o, a najczęściej mieści się w przedziale 30-45 stopni
Materiał z jakiego ja zrobie dach to będą dość grube łaty które zostały mi z wymianu dachu domu.Więc raczej nie martwie sie o wytrzymałość bo dam je dość gęsto jakie 70 80 cm. Chodzi mi raczej o ciepłote. Czy czasem szybciej nie będzie uciekała jak dach będzie wysoki.