Jak rozpoznać dwie jabłonki??

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
puszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2013, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak rozpoznać dwie jabłonki??

Post »

Witam wszystkich forumowiczów.

Na jesień kupiłem i wsadziłem dwie jabłonki. Topaz i Rubinole.
Niestety nie pamiętam która jest która.
Jedna z jabłonek niestety uschła mimo że na wiosnę przyjęła się (z wielkim trudem). Chciałbym zamiast niej na jesień posadzić nową.
Nie wiem niestety która uschła :)
Czy ktoś mi pomoże??
Wiem tylko że kora na tej jabłonce uschniętej wpada delikatnie w czerwień.
Czy jest jakiś sposób aby stwierdzić która jabłonka uschła??
Niestety sprzedawca (z allegro ) nie odpowiada na maile mimo że nie chce reklamować jabłonki tylko po prostu kupić nową.

Pozdrawiam

Puszka
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak rozpoznać dwie jabłonki??

Post »

Witam,
Niestety jeśli roślinki z allegro i na dodatek sprzedawca nie odpowiada to nie wróżyłbym, że masz zamówione odmiany. Ja 2-3 lata temu byłem na etapie jabłonek z allegro. Aktualnie jestem na etapie rozpoznawania co to za jabłoń. "Kosztela" okazała się papierówką, "Golden Delicjusz" ma mocno karminowe jabłuszka które właśnie zaczynają opadać, "papierówka" ma jakieś małe jabłuszko z czerwonym rumieńcem i do dojrzałości mu daleko. póki co jedynie James Grive wydaje się faktycznie zgodny z tym co było na aukcji. Teraz zaopatruje się w szkółkach mimo że mam daleko ja bym na twoim miejscu kupił dwie jabłonki w dobrej szkółce z pojemnika. Podejrzewam, że szybciej dojdą do owocowania niż takie z gołym korzeniem z allegro mimo że rok już minął. Ja w sumie nie póki co nie wycinam moich nonamów cieszę się że się zapyliły zobaczymy jak będą smakować :).

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
darendarski
200p
200p
Od: 24 sie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak rozpoznać dwie jabłonki??

Post »

Ja kupowałem głównie u "tom-szym" ...prawie nic się nie zgadzało, a gdy zapytałem o czereśnie z których mimo wszytko byłem zadowolony (choć były na 100% inne odmiany niż zamawiałem) nic nie odpowiedział. A chciałem jedynie informacje jakimi odmianami jeszcze handlował :/

Pozdrawiam
Dark
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”