
Witam, ponieważ kończy mi się sezon na papryki/w zasadzie zostały tylko niedobitki do słoiczków, postanowiłam zacząć nadganiać trochę na forum. Chciałam przedstawić parę odmian którę w tym roku mi się udały i mam je nadzieję wysłać na nasionka. Zaczynamy:
Habanero Mustard bardzo fajna, ładna papryczka, była hodowana w tunelu, dość długo wschodziła, i długo też rosła. Dojrzewała po wysadzeniu na powrót do doniczki (chciałam uchronić je przed przymrozkami) i umieszczeniu na oknie. Już po rozkrojeniu daje o sobie znać, że lekceważyć jej nie wolno

Krak średniej wielkości, mi się rozkrzewił na dwa przewodniki.

Habanero Caribbean Red/ . Jest niesamowicie ostra. Krzaczek względnie nieduży, choć przy odpowiedniej pielęgnacji na pewno byłby większy. Liście jak u Habanerki/więc dość łatwo zweryfikować, jest ich dość sporo, owoce są "ukryte" w gąszczu liści. Nieduże, okrągłe owoce z małym dzióbkiem, są zielone i przebarwiają się powoli na mocno czerwony kolor, jest to dość długi proces, więc większość papryk z tegokrzaka też dojrzały mi w doniczce na oknie (po przesadzeniu). Ale zapewniam, trzeba być ostrożnym.. po wydłubaniu wszystkich dojrzałych Habanerek i Yamajek miałam tak czerwone opuszki palców, że nie mogłam ich dotknąć, dlatego musiałam przerwać "patroszenie" papryczek, nie mogłam utrzymać noża.. A miałam natłuszczone łapki, i rękawiczki

Radzę uważać

Zwłaszcza przy wysiewie. Osobiście planuję wysiać papryczki Chilli styczeń/luty, te oporniejsze może nawet wcześniej

) Kilka poglądowych fotek

Ta "jakby rosa" w środku papryki, takie malutkie kropeki, to chyba kapsaicyna
Yamaican Hot Yellow bardzo przyjemna odmiana, ładny zgrabny, dość wysoki krzaczek, tworzy ładną koronę z drobnych liści, wytwarza sporo owoców o ciekawych kształtach

Przyjemnych dla oka, w pochmurne dni rozwesela swoim mocno żółtym kolorem. Niestety, wszystko co piękne jest też niebezpieczne. Dość ostra papryczka, ma intensywny zapach, prawie że chemiczny

Również dość długo zaimuje jej dojrzewanie.. ale przy dobrej pogodzie (ja akurat miałam w tunelu 2 krzaczki) można spodziewać się żółtych owoców końcem sierpnia

)
Golden Cayenne średnio wysoka odmiana, liści jest "na styk", ani dużo, ani mało, dokładnie można oglądać stan dojrzałych owoców

) Wg. kubków smakowych (nie moich, bo ja się ich boję dotykać nawet) szwagra, są one mocno ostre, prawdziwa moc uwalnia się dopiero po chwilli, w smaku mają mocną nutę cytrusową.
Red Cherry Large Dość wysoki krzak, z okrągłymi owocami, trochę mniejsze niż Peperoncino Piccante Tondo. Dobre do nadziewania, mają dość grubą ściankę i nasiona w centralnym punkcie. Owoce rosnął do góry, krzak dość rozłożysty, liści nie ma za dużo.
Serrano wyróżnia się z tłumu, dość wysoki, korona rozłożysta, cała roślina pokryta meszkiem. Owoce w dotyku grube, dużo nasion w środku.
NN Tajksie Tabasco lub coś tego typu miały być Piri-Piri, ale jednak to chyba nie to, bo inaczej rośnie i jest za duży. Ale rośnie ładnie i zdrowo, ma mnóstwo owoców, krzak jest ciut niższy od Serrano. Myślę że przyzwoita odmiana do suszenia
Habanero/Scotch Bonnet ?Big Sun? śliczna, żółta papryczka z rodziny Habanero, o grubym miąższu i mocnym zapachu, mocny, porządny krzak o dużych liściach typowych dla habanerek, długo czekałam na wyrośnięcie i dojrzenie papryk. Ale wygląd i (prawdopodobnie) smak jest cudowny

) Wiem, że dla mnie za ostre - znieczuliło mi pół języka a tylko je "liznełam"
Poblano Mulato Iselno dość wysoka, i późno owocująca papryka, długo musiałam czekać na owoce. Ma wygląd słodkiej papryki, ale jest ostra, więc można się pomylić. Dobra do pikantnej nadziewki. Wyszuszona mocno dojrzała papryka ma kolor bliski czarnemu

Tutaj są wiadomości odnośnie tej odmiany
http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=57& ... ano#p37407
Peperoni Ludka Ładny, skromny krzaczek, dość sztywny, choć lubi się rozrastać, łatwo daje się prowadzić

Owocki przyjemne dla oka, można by je było nawet nadziewać ;) Nasionka mam z akcji
Pchełka/z Forum krzaczek wysoki, bardzo fajnie się wybarwia, zielona->filetowa->czerwona

Podobny do Fish Pepper, ale ze zdjęć dostępnych w sieci nie wydaje się żeby to było to co mam

Fish Pepper ma biało zielone listki i papryczki. Ostra, ale przyjemna do jedzenia z kanapką (opinia rodziny).
Black Hungarian odmiana wysoka o fioletowych kwiatach i bardzo ciemnych owocach

) Śliczne, a po całkowitej dojrzałości jest nawet zdatna do jedzenia dla osób nie lubiących ostrych rzeczy Myślę że na pizzę w sam raz. Jeżeli krzak będzie bardzo wysoki, pasuje go podwiązać bo gałązki wraz z owocami mogą się wyłamywać.
