Odstępy sadzenia żywopłotu z Thuja

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
sunkist
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Odstępy sadzenia żywopłotu z Thuja

Post »

Mimo napisania powitania w osobnym wątku witam serdecznie również tutaj :wit

Od dłuższego czasu zamierzam posadzić thuje przy płocie , myślę że w tym roku w końcu powinno się udać , po długich poszukiwaniach znalazłem szkółkę w której uda mi się kupić to co bym potrzebował , czyli wymienione w tytule odmiany , mam tylko pewien problem bo nie potrafię ustalić odległości sadzenia , chciałbym aby po paru latach sadzonki się zeszły prawie na styk, ale w żadnym wypadku nie "wlazły w siebie " Widziałem już takie za blisko posadzone. W szkółce mówią standartowy tekst co 50 - 60 cm ,ale mnie wydaje się że będzie to za ciasno .

Czy może ktoś z Was ma te odmiany i może powiedzieć jak szeroko one rosną , żebym mógł ustalić ostatecznie odległość między nimi.
Nie chodzi o +/- pięć cm wiadomo że parę centymetrów mogę zawsze przyciąć aby nie właziły na siebie.
Nie napisałem jeszcze w sumie najważniejszego , to będzie nie formowany żywopłot , ale chciałbym żeby po latach się zeszły razem, lecz jednocześnie aby wyróżniały się poszczególne drzewka ,nie ma to być lita ściana , chyba dobrze to opisałem .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50

Re: Żywopłot Thuja europe gold z Columna ,jakie odstępy

Post »

Według książkowej teorii te thuje powinno się sadzić następująco:
-Europe Gold (0,6m)
-Columna (0,6m; 0,7m)
Są to wartości sadzenia roślin w rzędzie czyli jako żywopłot. Stąd możemy wywnioskować, że aby te rośliny mogły swobodnie rosnąć i nie stykać się najlepiej je sadzić w odstępach co 0,8 m.
Średnia wartość sadzenia wynosi 0,65 cm, lecz jest to wartość sadzenia żywopłotu, dlatego należy dodać przynajmniej 15 cm do tych liczb po czym następuje wynik 0,8m.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I dodać do tych 80 cm ewentualnie 5 cm.
A nawet tak na zdrowy rozum wziąść, zależnie jaka jest ziemia, jakie będą sadzonki żywotne i inne czynniki to i co 1 m zadarnią ścianę z czasem.Ewentualnie można delikatnie podciąć z góry to się zagęszczą.Lepiej rzadziej to można coś z tym zrobić, bo jak za gęsto to kiszka :lol: bo co wykopywać potem ? 60 cm to za wąsko w każdym bądź razie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Weź pod uwagę rodzaj gleby, to kluczowa sprawa. Jak masz lżejszą to szybciej pójdą i będą bardziej wybujałe.Wtedy lepiej rzadziej, bo będziesz potem żałować gęstego sadzenia, a nic z tym nie zrobisz, bo taki efekt jak chcesz lepiej wygląda gdy nie są cięte po bokach.Jak masz glinę to może im być 'ciężko' i wolniej będą rosły.
sunkist
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 16:57

Post »

dziękuję Wam za odpowiedzi :D

więc jeśli chodzi o ziemie to pierwsza partia wzdłuz płotu to ziemia ...hmmm nie znam się za bardzo ,mogę powiedzieć że nie jest to glina , taka zwykła ciemna ziemia ogrodowa, przepuszczalna ,nawet bardzo , pod koniec płotu przechodząca w piasek .

Na pytanie jakie będą sadzonki ,nie wiem co odpowiedzieć mogę zamieścić zdjęcie bo kupiłem już kilka .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”