Sadzenie bez stratyfikacjii a szanse wysiewu ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 lip 2013, o 02:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sadzenie bez stratyfikacjii a szanse wysiewu ?
Czy są jakieś szanse jeśli posadzę nasiona bez stratyfikacji ,że coś z tego urośnie ?
Np będę moczył 3 dni w wodzie ? Albo ewentualnie na tydzień do lodówki ? Chodzi głównie o sekwoje mamutowca oraz Klon.
???
Np będę moczył 3 dni w wodzie ? Albo ewentualnie na tydzień do lodówki ? Chodzi głównie o sekwoje mamutowca oraz Klon.
???
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sadzenie bez stratyfikacjii a szanse wysiewu ?
Stratyfikacji jest czynnościa polegajaca na przełamaniu spoczynku nasiona. W naturze niska temperatura sprzyja kiełkowaniu nasion. Dlatego jeśli chcemy uzyskac w okresie wiosna-lato siewki, powinno sie poddac je ok. 2 miesiecznej stratyfikacji. Jest jeszcze metoda, np. zastosowanie hormonów egzogennych w celu przełamania takiego spoczynku. Takim hormonem jest giberylina. Wówczas w roztworze giberyliny moczy sie nasiona.
Obawiam sie jednak, że w przypadku klonów jest niezbędna stratyfikacja nasion przez ok. 3-5 misiecy.
Obawiam sie jednak, że w przypadku klonów jest niezbędna stratyfikacja nasion przez ok. 3-5 misiecy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 0p - Nowonarodzony
A możesz podać jakieś produkty zawierające ten związek ?
Czy w Castor.... itp dostane coś takiego ?
Słyszałem tez o takich radykalnych metodach jak włożenie nasion do zamrażarki na jakiś czas.
Czy w Castor.... itp dostane coś takiego ?
Słyszałem tez o takich radykalnych metodach jak włożenie nasion do zamrażarki na jakiś czas.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Albo kup na portalu aukcyjnym czystą giberelinę i eksperymentuj ze stężeniami.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- 0p - Nowonarodzony
Ten środek jest jakoś słabo dostępny w internecie wiec pewnie w sklepach typu OBI I Casto nawet nie mam co liczyć ,że go kupie. No chyba ,że ktoś potwierdzi ,że go tam widział ???
Czy są jakieś inne produkty zawierające ten składnik ?
Tak na allegro widziałem ten związek w malutkiej próbce. Wiem ,że na ebay chyba tez jest dostępny ale wolał bym raczej kupić w sklepie.
Więc proszę podać jakieś produkty łatwo dostępne z tym związkiem bądź tez inne ,które mogą przyspieszyć kiełkowanie nasion.
Czy są jakieś inne produkty zawierające ten składnik ?
Tak na allegro widziałem ten związek w malutkiej próbce. Wiem ,że na ebay chyba tez jest dostępny ale wolał bym raczej kupić w sklepie.
Więc proszę podać jakieś produkty łatwo dostępne z tym związkiem bądź tez inne ,które mogą przyspieszyć kiełkowanie nasion.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Nie prościej przeprowadzić stratyfikację, niż przez rok poszukiwać środka który ma ja zastąpić?
Zielonym do góry!!!
-
- 0p - Nowonarodzony
Ja chce to posadzic w sierpniu. Nie chce mi sie z tym wszystkim cackac. Trudno jak nic nie wyrosnie to nie wyrosnie. Gdybym wiedzial ,że trzeba robic takie cuda to bym tych nasion nie kupował.
Takie doatkowe pytanie gdzie można kupic tanie nasiona np mamutowca bo ja za swoje chyba przeplaciłem oraz gotowe sadzonki np. dobry tani sklep internetowy.
Takie doatkowe pytanie gdzie można kupic tanie nasiona np mamutowca bo ja za swoje chyba przeplaciłem oraz gotowe sadzonki np. dobry tani sklep internetowy.
Spytaj pani od biologii,czy sekwoja wyrośnie w doniczce czy w ogródku.
-
Szczerze: nie warto.
Ogrodnictwo (nawet takie doniczkowe) polega właśnie na tym, że się trzeba CACKAĆ, jak to ujmujesz. Sadzonka ma w nosie twoje "ja chcę". Albo robisz kolejne rzeczy tak jak ONA tego wymaga, albo masz doniczkę ze śmieciami w środku.
Naprawdę myśłałeś, że wystarczy kupić trochę środków chemicznych, żeby wyhodować egzotyczną roślinę?
Ogrodnictwo (nawet takie doniczkowe) polega właśnie na tym, że się trzeba CACKAĆ, jak to ujmujesz. Sadzonka ma w nosie twoje "ja chcę". Albo robisz kolejne rzeczy tak jak ONA tego wymaga, albo masz doniczkę ze śmieciami w środku.
Naprawdę myśłałeś, że wystarczy kupić trochę środków chemicznych, żeby wyhodować egzotyczną roślinę?
Zielonym do góry!!!
-
- 0p - Nowonarodzony

-
Zastanawiałeś się chociaż przez chwilę, co to znaczy stratyfikacja i dlaczego się ją wykonuje?
Zielonym do góry!!!
- damek1718
- 1000p
Może czasami warto poczytać sobie o biologii danego gatunku. Sekwoja nie wymaga stratyfikacji. Jednak uprawa w Polsce może sie nie udać ::
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 0p - Nowonarodzony
Ok więc wróćmy do tematu.
Proszę w takim razie o procentowe szanse.
Tygodniowe moczenie nasion w tym specyfiku. Następnie wsadzam te nasiona prosto do ziemi w ogrodzie jakie dajecie szanse ,że coś z tego wyrośnie ?
Proszę podać szanse w procentach oraz może jakoś uzasadnić ale bez jakiś głupich docinek
.
Proszę w takim razie o procentowe szanse.
Tygodniowe moczenie nasion w tym specyfiku. Następnie wsadzam te nasiona prosto do ziemi w ogrodzie jakie dajecie szanse ,że coś z tego wyrośnie ?
Proszę podać szanse w procentach oraz może jakoś uzasadnić ale bez jakiś głupich docinek

- damek1718
- 1000p
Nie mozna mowic o procentach bo wszystko tez zalezy od innych czynnikow czy cos wykielkuje, np: czy nasiona sa zywotne i nie stracily zdolnosci kielkowania. Ale dobra poiedzmy ze masz swieze nasiona wiec szansa na wYkielkowani wzrasta. Moze sie jednak pojawic ryzyko porazenia siewek choroba grzybowa, np zgorzel przedwschodowa, ktora diesiatkuje sIewki. Kolejny czynnik nieprawidlowa uprawa, np za wilgotne podloze, wysoka temperatura i nasiona gnija. Sam widzisz ze z kolejnym cynnikiem procent kielkujacych nasion spada. Ni wiem dlaczego ta sie boisz spobowas tego siewu, bo wyglada ze chcesz kupic tone nasion i uwazasz ze nic ci nie wykielkuje
. Spokojnie sprobuj z giberylina i sam sie przekonasz.