Witam,
Zachęcony moimi pierwszymi sukcesami ogrodniczymi (por. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=68321 ) oraz zmotywowany moim zamiłowaniem do herbaty postanowiłem poszerzyć moje uniwersum ogrodnicze o chińską herbatę (Camellia sinensis). Zamówiłem w efekcie dwa nasiona owej herbaty i, kiedy tylko dotrą, mam zamiar zasadzić je w doniczce (w domu). Czy mógłbym prosić o porady odnośnie właściwego postępowania przy sadzeniu i dalszej, miejmy nadzieję, uprawie? (Pytam, dlatego że znajdywałem w sieci informacje o nacinaniu nasion i inne temu podobne pomysły - w sumie, to nie jestem pewien jak postąpić)
Pozdrawiam,
Hemulen
Pytanie o herbatę chińską (Camellia sinensis)
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pytanie o herbatę chińską (Camellia sinensis)
Z herbatą jest o tyle trudno, że przede wszystkim nasiona powinny być żywotne żeby skiełkowały, dltatego, ze przechowywane w nieprawidłowych warunkach traca bardzo szybko zdolnośc kiełkowania.
Oczywiście nasiona herbaty (jak innych Cameliaceae) powinno sie naciąć (skaryfikacja) łupine nasienna do szybszego wykiełkowania. Ja próbowałem uzyskac siewki herbaty, ale jednak nieskutecznie. Zwyczajnie odpuściłem sobie. jeśli jest taka możliwość to proponuje pójśc do ogrodu botanicznego i poprosić o sadzonkę, która sobie nastepnie ukorzenisz
Uprawa kamelii w tym herbaty jest troszkę kłopotliwa. Po pierwsze kamelie wymagaja kwaśnego podłoża najlepiej z drobnymi kawałkami kory sosnowej. Po drugie kamelie sadzi sie do doniczek bardziej płaskich niż wysokich, gdyż są to rosliny, które płytko korzenią sie. jeśli już będziesz posiadał siewkę lub ukorzenisz sadzonkę polecam posadzić ja najpierw do doniczki P9 i w momencie kiedy zauwazysz na spodzie doniczki korzenie to znak , że można przesadzic roslinę do nieco większej doniczki. I tutaj posadź roślinę płytko, przykrywając szyjkę korzeniową ok. 5 cm warstwa podłoża (najlepiej torf/ substrat torfowy). jeśli chodzi o stanowisko to raczej wschodnie bądź rozporoszone. Kamelie lubia pryskanie wodą w dni upalne. Trzeba pamiętać również, że podczas pełnego kwitnienia unikamy wtedy tego pryskania, aby nie doszło do zakażenia kwiatów. Kamelie kiedy zawiaża pąki nie powinno sie przenosić i zmieniac im stanowiska, gdyż moga gubic paki kwiatowe. jeśli masz pytania , pytaj. Postaram sie jakos pomóc.
Powodzenia z kiełkowaniem.
Oczywiście nasiona herbaty (jak innych Cameliaceae) powinno sie naciąć (skaryfikacja) łupine nasienna do szybszego wykiełkowania. Ja próbowałem uzyskac siewki herbaty, ale jednak nieskutecznie. Zwyczajnie odpuściłem sobie. jeśli jest taka możliwość to proponuje pójśc do ogrodu botanicznego i poprosić o sadzonkę, która sobie nastepnie ukorzenisz

Uprawa kamelii w tym herbaty jest troszkę kłopotliwa. Po pierwsze kamelie wymagaja kwaśnego podłoża najlepiej z drobnymi kawałkami kory sosnowej. Po drugie kamelie sadzi sie do doniczek bardziej płaskich niż wysokich, gdyż są to rosliny, które płytko korzenią sie. jeśli już będziesz posiadał siewkę lub ukorzenisz sadzonkę polecam posadzić ja najpierw do doniczki P9 i w momencie kiedy zauwazysz na spodzie doniczki korzenie to znak , że można przesadzic roslinę do nieco większej doniczki. I tutaj posadź roślinę płytko, przykrywając szyjkę korzeniową ok. 5 cm warstwa podłoża (najlepiej torf/ substrat torfowy). jeśli chodzi o stanowisko to raczej wschodnie bądź rozporoszone. Kamelie lubia pryskanie wodą w dni upalne. Trzeba pamiętać również, że podczas pełnego kwitnienia unikamy wtedy tego pryskania, aby nie doszło do zakażenia kwiatów. Kamelie kiedy zawiaża pąki nie powinno sie przenosić i zmieniac im stanowiska, gdyż moga gubic paki kwiatowe. jeśli masz pytania , pytaj. Postaram sie jakos pomóc.
Powodzenia z kiełkowaniem.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 wrz 2009, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pytanie o herbatę chińską (Camellia sinensis)
Ostatnio sadzonki herbaty spotkałam na giełdzie kwiatowej. Sadzonki , które ukorzeniałam przywiezione z plantacji ze Sri Lanki niestety nie ukorzeniły się w ogóle. To dosyć chimeryczna roślinka.