Cuda na kiju

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
trzciny
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lip 2013, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cuda na kiju

Post »

Piszę nowy temat bo może i inni mają podobne dziwa.
Ja mam u siebie kilkanaście poszczepionych dziczków jabłoni i gruszek. Trafiły mi się też pomyłki, jak jabłoń na gruszce, czy gruszka na jabłoni. Ta pierwsza to już ma dwa lata, ta druga to z tej wiosny.
Zrosty wyglądają na mocne, zdrowe.
Pytanie moje do fachowców, czy warto to utrzymywać, czy mają szansę na długoletnie owocowanie?
Z dziwolągów mam jeszcze czarną porzeczkę z zielonymi owocami, Wyglądają na zdrowe, smakują i pachną jak czarne tyle że są zielone, czy spotkał kto takie?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: cuda na kiju

Post »

Witamy na forum Miczurina :D .Opowiedz coś więcej o tej zielonej porzeczce, bo pamiętam, że sporo forumków tutaj jej poszukuje.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

O gruszkach na jabłoni i vice versa już kiedyś słyszałem i chyba sam spróbuję z racji braków dziczek gruszek. :D Zielone porzeczki to mutacja czarnej, z wątku porzeczkowego pamięta mi się, że występuje takie coś dość często jak na mutację.
trzciny
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cuda na tym forum, rano odpisywałem i zniknęło, razem z pytaniem do mnie.
Więc odpowiem jeszcze raz bo dostałem podobne pytanie na priv, na które też nie mogę odpowiedzieć na priv bo za krótko jestem na forum?
Sadzonka tej porzeczki jest zbyt mała na cięcie sztobrów. W tym roku miała zaledwie kilka owoców.
Co do pochodzenia to znalazłem ją na... starym wysypisku śmieci, koło mojej działki, najprawdopodobniej to siewka.
Dzisiaj specjalnie ją odnalazłem, bo nie myślałem że to takie cudo.
Na pewno jest wcześniejsza od wszystkich czarnych pożeczek jakie mam u siebie, owoce są przeźroczysto zielonkawe i słodsze od typowo czarnych, w smaku są jagby łagodniejsze.
Czy może ktoś coś wie o żywotności gruszek na jabłoni i odwrotnie?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Ano :roll:
Ciekawa siewka leszczyny , przebarwiającej się na czerwono w cieniu .Miałem przesadzić na wiosnę przyszłego roku i obserwować.Niestety ojciec ściął wykaszarką.Adio sława i miliony :;230 szczęscie czasem trwa .............chwilę , dwie . ;:223
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pocieszę: mam już potężne drzewo leszczyny czerwonolistnej. Nie taka to rzadkość.
Waleria
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Ja też mam, ale to była siewka z zielonej i przebarwiła się w całkowitym cieniu :lol:
trzciny
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Leszczyny są twarde ja bym poszukał w miejscu koszenia, pewnie odbiła, a jak nie to odbije.
trzciny
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Cuda na kiju

Post »

trzciny pisze: ...Ja mam u siebie kilkanaście poszczepionych dziczków jabłoni i gruszek. Trafiły mi się też pomyłki, jak jabłoń na gruszce, czy gruszka na jabłoni. Ta pierwsza to już ma dwa lata, ta druga to z tej wiosny.
Zrosty wyglądają na mocne, zdrowe.
Pytanie moje do fachowców, czy warto to utrzymywać, czy mają szansę na długoletnie owocowanie? ...
Ktokolwiek wie ....
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Mój dziadek szczepił podobnie, drzewka owocowały normalnie ale też nie były to jakieś wypasione czy choćby porządnie oznaczone odmiany. Gdzieś na Śląsku był facet, ktory zrobił sobie w ogrodzie dla hecy "rajskie drzewo" - na jednym miał gruszki, jabłka, śliwki, a nawet - aronię. Z tego co pamiętam drzewo było sporych rozmiarów i owocowało nieźle (poszczególne segmenty każdy po swojemu).
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
katee
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 sty 2013, o 16:14

Post »

Ja pamiętam jak kiedyś widziałam przy granicy ze Słowacją, nad Dunajcem, rosnące gruszki na wierzbie ;) i z tego, co miejscowi mówili to owocowały i wiele lat miały sie dobrze :)
najserdeczniejsze pozdrowienia - Doma

marzenia: Phalaenopsis Princess Kaiulani 'Miki', Tubecentrum Niu Girl, Tuberolabium kotoense, Oncidium Twinkle (Rosy Sunset, Red Fantasy, ...) <3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”