Czy w dużej drewnianej donicy balkonowej muszą być otwory?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy w dużej drewnianej donicy balkonowej muszą być otwory?

Post »

Kupiłem donicę drewnianą 100dlg.40szer 45 głęb. na balkon-lidżę od strony słonecznej od 12.00 do 20.00 słońce.
Donica wyłożona folią.Czy w takiej donicy muszą być otwory odpływowe.Będę sadził kwiaty cebulowe i jednoroczne. ;:oj
A MOŻE wystarczy polożyć styropian 10cm jako ocieplenie lub wysypać luzem o podobnej grubości?
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy w dużej drewnianej donicy balkonowej muszą być otwory?

Post »

Folia raczej w zamysle juz zaprzecza otworom. Chyba. Balkon masz zadaszony, prawda? Bedziesz kontrolowal ilosc wody wlewanej do donicy? To nie musi. W moich domowych doniczkach nie ma dziur w dnach - pilnuje zeby nie przelac i nie "utopic" roslin i jest ok. Donice pod chmurka musza miec otwory, bo w razie dluzszego lub intensywnego deszczu, bylby problem.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy w dużej drewnianej donicy balkonowej muszą być otwory?

Post »

Tak się składa, ze mąż mi zrobił taką donicę drewnianą wg instruktażu w necie. Donica, a raczej skrzynia powinna być wyłożona styropianem o grubości 2-3 cm, na to idzie folia i oczywiście muszą być otwory przez wszystkie te warstwy, czyli drewno, styropian i folię. Na tę folię oczywiście drenaż i to taki dobrze 5 cm. Podobno warto na drenaż dać cieniutką warstwę piasku lub flizelinę, żeby się ziemia nie wymywała. U mnie tego nie ma i jest ok. Najlepszy numer jednak jest z ziemią. Sugeruję nakopać gdzieś w ogrodzie, bo kupne ziemie, po jednorazowym przesuszeniu tracą swe właściwości i robią się suche, a woda przez nie przelatuje. Pomijam już koszt zakupu takiej ilości ziemi. :wink:
Ja nie miałabym odwagi zawierzyć sobie, ze każdorazowo potrafię idealnie nalać właściwą ilość wody. :wink:

Tak na marginesie polecam tę stronę http://www.urzadzamy.pl/salon/balkon-i- ... _6606.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”