rośliny na gleby piasczyste
rośliny na gleby piasczyste
Witam
jestem bardzo niedoświadczona..................ogrodniczo - kupiłam działkę w sosnowym lesie - gleby piaszczyste i duże zacienienie a bardzo bym chciała posadzić troche krzewów
szukam roślin, które nie potrzebują żyznej gleby i dobrze rosną w miejscach zacienionych - co polecacie?
chciałabym również nasadzić pare owocodajnych roślin - takich nadających się na nalewki
znalazłam jarząb domowy, dereń jadalny, świdośliwa - co z tego może mi urosnąc na mojej dzialce
czekam na wasze rady
jestem bardzo niedoświadczona..................ogrodniczo - kupiłam działkę w sosnowym lesie - gleby piaszczyste i duże zacienienie a bardzo bym chciała posadzić troche krzewów
szukam roślin, które nie potrzebują żyznej gleby i dobrze rosną w miejscach zacienionych - co polecacie?
chciałabym również nasadzić pare owocodajnych roślin - takich nadających się na nalewki
znalazłam jarząb domowy, dereń jadalny, świdośliwa - co z tego może mi urosnąc na mojej dzialce
czekam na wasze rady
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: rośliny na gleby piasczyste

Liliowce - z moich doświadczeń wynika, że urosną chyba wszędzie
Funkie - na gliniasto-piaszczyste gleby
Barwinek - u mnie rośnie pod magnolią
Berberys - raczej nie do złamania
Kolkwicja chińska
Może też rojniki? U mnie rosną w półcieniu i dają radę
Na owocowych się niestety nie znam

Mam piach.Owocowych co prawda niewiele, ale dobrze rosną : aronia, jagoda kamczacka, jabłoń oliwka żółta i kosztela na podkładce M 26 oraz agrest.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzikie róże też są super na piasek 

-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro to działka w lesie sosnowym, to ziemia z natury zakwaszona. Powinny dobrze owocować borówki, a ziemi nie trzeba aż tak bardzo dokwaszać, jak w innych ogrodach
Wprawdzie piszesz, że miejsce zacienione, ale może coś tam słońca dociera, bo borówki w cieniu mało słodkie.

Wprawdzie piszesz, że miejsce zacienione, ale może coś tam słońca dociera, bo borówki w cieniu mało słodkie.