Problem z gruszą

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
marmor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z gruszą

Post »

Ok. trzech lat temu wsadziłem kilka drzew owocowych. Wszystkie ładnie rosną, owocują mniej lub więcej. Jedynie ta grusza ledwo dyszy - obsychają gałązki, liści kilka sztuk w kolorze zielono bordowym. Nie widzę na niej żadnych szkodników.Co się z nią dzieje ?
Obrazek
Obrazek Obrazek
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Re: Problem z gruszą

Post »

Czy gruszka ma rany bo jeśli tak to może to być rakowacenie. jeśli nie ma ran a gruszka od zakupu była cherlawa to stawiam na to, że kupiłeś ją z marnej szkółki, która sprzedaje zwirusowane drzewka. Jeśli jest to wirusowa zaraz to proponuję drzewko wyrwać i spalić a w tym miejscu przez jakiś czas nie sadzić nowych drzewek owocowych. Niestety są takie szkółki ,które sprzedają zasyfiony materiał i albo drzewka zachowują się jak Twoje, albo potwornie rakowacieją.
Drzewko ma trzy lata i sam napisałeś, że ciągle choruje i zamiera. Mysle, że szkoda czasu i lepiej poswięcić te kilkanaście złotych i kupić jednak nowe drzewko. I patrzac na tą suchą gałązkę stawiam na wirusa.
marmor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź - wszystkie kupowałem w jednej szkółce - raczej mają porządny towar. Miałem zamiar ją wywalić, ale chciałem jeszcze się upewnić. A czy to może być skutek "działalności" psa ?
x-N-a
---

Post »

Psy to raczej na iglaki działają a nie na drzewka owocowe ;)
marmor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ostatnie pytanie - czy w tym samym miejscu mogę posadzić nową gruszę, czy raczej nie ?
x-N-a
---

Post »

Można spróbować.
Awatar użytkownika
pata
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marmor pisze:Ok. trzech lat temu wsadziłem kilka drzew owocowych. Wszystkie ładnie rosną, owocują mniej lub więcej. Jedynie ta grusza ledwo dyszy - obsychają gałązki, liści kilka sztuk w kolorze zielono bordowym. Nie widzę na niej żadnych szkodników.
Przesadz ja na jesien na inne miejsce i zwroc uwage na korzenie. Moze tam jest problem. Ja mialem podobny problem. Bylo za wysokie pH. Podlalem woda z octem i grusza ruszyla.
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Obrazek

Obrazek

Również mam podobny problem.
Gruszka bardzo słabo rośnie w porównaniu z innymi drzewkami. :(