Pozwolenie na podcięcie gałęzi

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pozwolenie na podcięcie gałęzi

Post »

Pewnie sprawa jest beznadziejna, ale zapytać nie zaszkodzi. Mam nieduży ogródek, który do godz 11 jest w cieniu bo jest za domem, potem mam trochę słońca, ale tak od 13 w ogrodzie zaczyna się robić cień, który dają drzewa, w szczególności jeden jesion, rosnący poza działką, na gruntach należących do miasta, konkretnie jest to pas zieleni przy osiedlu bloków.
Sprawy są dwie.
Pierwsza. Jedna z gałęzi zwisa nad moją działką, tak z metr za ogrodzeniem. Tyle co wyczytałem w necie, że jeżeli jest gałąź sąsiada, to ma on obowiązek przyciąć gałęzie, jeżeli go o to poprosimy, a jeżeli tego nie zrobi, mamy prawo zrobić to samemu. Jaka jest sytuacja jeżeli jest to działka należąca do miasta? Gdzie powinienem wysłać pismo z prośbą o usunięcie, lub pozwolenie na usunięcie? Czy uciąć mogę tylko tyle tej gałęzi co zwisa za ogrodzeniem, czy całą gałąź przy głównym konarze?
Druga sprawa. Czy jest szansa, aby otrzymać zgodę na podcięcie jednej, może dwóch dolnych gałęzi, ale takich, które nie wchodzą na moją działkę, tylko ją ocieniają. Gdzie wysyłać pismo z zapytaniem? Działka jest w Krakowie, jeżeli ma to znaczenie.
Haczyków nie mam zbytnio, na które mógł bym się powołać aby pod pretekstem podciąć te gałęzie, jedynie kabel telefoniczny wisi pod tymi gałęziami, ale nie koliduje z nimi.
Proszę nie myśleć, że ze mnie jakiś rzeźnik, co by chciał drzewa wycinać w mieście, problem taki, że miejscami to nawet trawa w ogrodzie nie chce rosnąć przez wzgląd na brak słońca. :cry:
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pozwolenie na podcieńcie gałęzi drzew rosnących na gruntach

Post »

Moim zdaniem miasto czy gmina w zależności pod kogo podlega Twój teren powinny bez problemu zgodzić się na wycięcie gałęzi które zacieniają twój ogród i ten powód powinien wystarczyć. Nie wiem tylko czy pozwolą zrobić Ci to samemu czy wyślą swoje służby zajmujące się zielenią a wtedy może to potrwać. Wstępnie zadzwoń sobie do urzędu miasta do jednostki zajmującej się udzielaniem pozwoleń na wycięcie drzew i podpytaj jak tą sprawę musisz przeprowadzić.
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pozwolenie na podcięcie gałęzi

Post »

Serdecznie dziękuje za informację, myślałem, że to jakiś urząd związany ze środowiskiem za to odpowiada. W poniedziałek podzwonię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”