Szczepienie wiśni - kiedy zdjąć opatrunek

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
deyot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szczepienie wiśni - kiedy zdjąć opatrunek

Post »

Witam wszystkich serdecznie bo to mój pierwszy post.
Szukałem na forum i w internecie ale nie znalazłem odpowiedzi.
Pytanie jak w temacie. Drugi raz w życiu bawiłem się w szczepienie. Po raz pierwszy wygląda na to, że mi się zraz przyjął. Szczepienie zrobiłem przez stosowanie z języczkiem. Zraz pobrałem bezpośrednio z drzewa w kwietniu i od razu zaszczepiłem. Nie pamiętam dokładnie kiedy ale myślę, że było to jakoś na początku lub w połowie kwietnia. Miejsce szczepienia okręciłem folią wyciętą ze zwykłej torebki foliowej o zabezpieczyłem to taśmą izolacyjną, taką do elektryki. Chyba się przyjęło bo zraz wypuścił już całkiem pokaźne listki.
Kiedy zatem zdjąć opatrunek? Boję się trochę ruszyć, bo nie wiem czy już się dosyć zrosło. Boję się też, czy przez niedostatecznie zagojoną ranę nie wnikną jakieś choroby. Co zrobić? Doradźcie.
Pozdrawiam.
mariok87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 wrz 2012, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie wiśni - kiedy zdjąć opatrunek

Post »

Do sierpnia nie ruszaj folii. Zraz musi się dobrze zrosnąć z podkładką
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie wiśni - kiedy zdjąć opatrunek

Post »

Nie wiem jak szybko zrasta się wiśnia, ale w tym roku szczepiłem gruszkę (również zraz prosto z drzewa, szczepione przez stosowanie) i po niecałym miesiącu ściągnąłem folię. Zrazy przeżyły już kilka bardzo wietrznych dni, lekkie gradobicie i mają się całkiem nieźle, mają już spore przyrosty :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”