Iglaki z nasion

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
milena19842
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Iglaki z nasion

Post »

Witam. Właśnie dziś posiałam świerka pospolitego. Zalezy mi, by mieć swoje własne drzewko, dlatego nasionka a nie gotowiec ze sklepu :) Nie znalazłam jednak szerszego opisu jak dokładnie to zrobić i kiedy będą widoczne efekty. Świerki mam póki co w doniczce, 4 nasionka w jednej donicy. Nie wiem jak często podlewać, kiedy wyjdzie cokolwiek (czy to prawda, ze po roku), czy trzymać donice na parapecie czy w cieniu? Jak postąpić z kiełkami? Mogą 4 rosnąć w niewielkiej donicy na początku? Po jakim czasie osiągną wysokość 30cm?
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Iglaki z nasion

Post »

Nasiona świerka dość łatwo kiełkują. Ja siałam w ubiegłym roku do gruntu podkiełkowane w piachu, wyszły bardzo szybko. Pięknie przezimowały i w tej chwili mają po 10-15cm, więc te 30cm do jesieni powinny spokojnie osiągnąć. Nie podkiełkowane siane do donicy wyszły po 3 tygodniach, utrzymywałam lekko wilgotną ziemię prze cały czas. W tej donicy to spokojnie mogą na razie rosnąć razem. Możesz też po wykiełkowaniu przepikować każdą siewkę osobno. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Iglaki z nasion

Post »

Koniecznie je cieniuj w upalne dni!
Ok. 10 lat temu wysiewałam mnóstwo nasion zamówionych chyba we florpaku... ale juz nie pamietam.
Były to najrózniejsze odmiany sosen, jodeł i świerków. I daglezje, z których mam zrobiony naturalny płot na posesji (ok. 200 drzew).
nasiona kiełkowały ładnie, potem pielenie, podlewanie i koniecznie cieniówka.
Na zimę obłożyłam je gałązkami i przetrwały bez bólu.
sadzonek bylo tak duzo, że czesc wysadziłam, czesc rozdałam. Teraz mam posadzony z nich taki mini lasek.
Strasznie duzo pracy, ale mimo wszystko warto było :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”